latinica  ћирилица
05/08/2018 |  14:15 ⇒ 06/08/2018 | 11:21 | Аутор: РТРС

"Станари најперспективнија локална заједница"

У Станарима је данас освештан новоизграђени Спомен-храм Васкрсења Господа Исуса Христа. Епископ зворничко-тузлански Фотије предводио је чин освештања. Храм је, уз бројне донације и помоћ буџета локалне заједнице, освештан након осам година од почетка градње, а биће укупне вриједности милион и по марака.

Више хиљада вјерника и грађана најмлађе општине у Републици Српској присуствовало је чину освештања храма, за који кажу да су свакодневно пратили како се подиже.

Храм је изграђен у част погинулим српским борцима. Освештање земљишта и постављање крста на мјесту изградње овог Спомен-храма у Станарима обављено још на Васкрс 2010. године, а у прошлој години општина Станари издвојила је 200.000 марака за градњу храма.

"Градња је трајала осам година до ове фазе. Није никада прекидана, а захваљујемо се свим извођачима радова који су веома одговорно и квалитетно урадили свој дио посла. Прилозима грађана и институција посао је доведен до краја", рекао је Горан Јеринић, предсједник Грађевинског одбора.

Из општинског буџета до сада је издвојено 550.000 марака, што чини трећину укупних трошкова. У наредној фази радиће се осликавање цркве и вањско уређење, те изградња парохијског дома.

"Овај прелијепи и велелепан храм је освећен, а у част наших страдалих за Републику Српску. Храм ће говорити да је Република Српска жива и да ће живјети", нагласио је начелник Станара Душан Панић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да општина Станари, од када је формирана, успјешно рјешава своје проблеме и данас је, како каже, једна од најперспективнијих и најдинамичнијих општина у Српској.

 Предсједник Српске рекао је да види како се општина Станари развија и истакао да изградњом Термоелектране Станари ова општина добија значај који и заслужује.

Драго ми је што видим да општина Станари напредује. Напредак је свугдје гдје се изгради храм и обезбиједи да народ ту може да долази - рекао је Додик у Станарима, гдје је данас присуствовао слављу поводом освештења Храма Васкрсења Господа Исуса Христа.