latinica  ћирилица
05/08/2018 |  09:45 ⇒ 06/08/2018 | 09:13 | Аутор: РТРС

Бањалука: Помен Србима страдалим у "Олуји" (ФОТО)

У Бањалуци су данас, у организацији Документационо-информационог центра Веритас, обиљежене 23 године од страдања Срба у хрватској оружаној акцији "Олуји".

Срби који су преживјели највеће страдање у Хрватској, породице убијених, представници бројних удружења и градских власти, положили су вијенце на Пердувовом гробљу, а потом је у бањалучком Храму Христа Спаситеља служен парастос за све страдале.

Парастосу су присуствовали директор Веритаса Саво Штрбац, представници невладиних организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, прогнани Срби из Хрватске и чланови породица страдалих Срба.

Бањалука: Помен Србима страдалим у "Олуји" (Фото: РТРС)

Штрбац је рекао да док Срби тугују, Хрвати славе у Книну, те додао да је неко правило, посебно на балканским просторима гдје је увијек на једној страни туга, а на другој славље.

- Анте Готовина и Младен Маркач су њима дупли хероји са ореолом жртве, хероји из најсветије и највеличанственије њихове битке као што је "Олуја", а жртве су зато што су провели у притвору Хашког трибунала годинама чекајући на одлуку да ли су у "Олуји" почињени злочини или нису - рекао је Штрбац.

Он је додао да је "природно" да су они одликовани, јер им цијела држава почива на том рату.

Штрбац је подсјетио да је према Веритасовој евиденцији, у акцији "Олуја" евидентирана 1.861 жртва, од тога је 777 несталих неријешених случајева.

Након парастоса, у Народном позоришту Републике Српске одржана је трибина "Дани туге и сјећања".

У Бачкој Паланци синоћ је одржана централна манифестација обиљежавања Дана сјећања на убијене и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја", 4. августа 1995. године.