latinica  ћирилица
05/08/2018 |  08:13 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Београд: Помен српским жртвама "Олује"

У цркви Светог Марка у Београду данас ће, у организацији Удружења несталих и погинулих лица "Суза", бити служен помен поводом обиљежавања 23 године од страдања крајишких Срба у хрватској акцији "Олуја".
Београд: Црква Светог Марка (Фото: riznicasrpska.net) -
Београд: Црква Светог Марка (Фото: riznicasrpska.net)

Из овог удружења подсјећају да се и послије 23 године у Хрватској слави "побједа" поводом протјеривања више од 250.000 Крајишника са огњишта гдје су вијековима живјели, док Срби тугују због убијених цивила и војника.

Удружење наводи да нико није оптужен за почињене злочине над српским народом, а ако су и изречене пресуде за неколицину извршених злочина, казне нису адекватне.

У саопштењу се наводи да је процес ексхумација и идентификација у Хрватској веома успорен, те да породице несталих носе терет неизвјесности све ове године, чекајући да се пронађу посмртни остаци њихових несталих.

Из овог удружења наводе да у Хрватској годинама стоје похрањени посмртни остаци 900 тијела, за које се годинама не врши идентификација, а увијек се нађу неки изговори зашто не долази до поклапања узорака ДНК анализе.

Током хрватске војно-полицијске акције "Олуја" протјерано је више од 200.000 крајишких Срба, а живот је изгубило или се води као нестало више од 2.000 људи.

Из Комесаријата за избјеглице и миграције Србије наводе да је сјећање на десетине километара дугу колону оних који су у Србију стигли преко БиХ и данас свједочи о једном од најмасовнијих егзодуса на овом поднебљу.

Од почетка ратова на просторима бивше Југославије 1991. године, у Србији је уточиште потражило 610.000 Срба из Хрватске и БиХ, од којих данас статус избјеглице из Хрватске има још око 18.000, наводе из Комесаријата.

"Повратак Срба у Крајину је спорадичан, а хрватска држава чини све да се он никад у значајнијем броју ни не деси, стварајући атмосферу која враћа регион у деведесете године прошлог века", додаје се у саопштењу.