latinica  ћирилица
03/08/2018 |  10:54 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

У Требињу почео интернационални фестивал класичне музике

Концертом добродошлице на градском тргу, у Требињу је почео интернационални фестивал класичне музике. Фестивал, под покровитељством града Требиња, организује угледна пијанисткиња Татјана Ранковић која је рођена у Београду, а тридесет година живи и ради у Њујорку.

Фестивал "Music and more" коципиран је као низ музичких радионица, семинара и концерата класичне музике. На концерту добродошлице на градском тргу музичари из неколико земаља, од којих многи први пут свирају заједно, извели су дјела Дворжака, Рахмањинова, Хајдна, Моцарта, као и композиције млађих европских и америчких аутора. 

"Много ми је драго што смо успјели да овакав фестивал организујемо овдје и да окупимо музичаре из цијелог свијета", рекла је организаторка фестивала Татјана Ранковић.

На фестивалу учествују истакнути музички педагози, студенти и ученици завршних разреда средњих музичких школа и универзитета из Сједињених Америчких Држава, Источне Азије и Европе.

"Сви смо заиста били узбуђени што долазимо. Нисмо тачно знали гдје је то, а сада смо овдје у Требињу. Фантастично је, диван град, људи заинтересовани за умјетност и за оно што ми радимо. Драго нам је што смо ту и што свирамо за вас", истакао је диригент и пијаниста Дориан Кајлбек.

Дуго је Татјана Ранковић трагала за локацијом на којој би организовала овакав фестивал, а онда се Требиње наметнуло као савршено рјешење. 

"Заиста импонује што имамо овакав фестивал и што смо показали да можемо да изнесемо и овако нешто", изјавио је начелник одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић.

Током десетак дана трајања фестивала, на неколико позорница у граду биће вечерњи концерти, а током дана учесници ће имати вјежбе и радионице. Вечерас у амфитеатру на Црквини гала концерт и први пут у Требињу композиције на чембалу. Биће изведена и композиција аутора Јонео Петроа инспирисана Дучићевом пјесмом "Сунце".