latinica  ћирилица
31/07/2018 |  16:15 ⇒ 01/08/2018 | 08:53 | Аутор: РТРС

Колико има миграната у БиХ?

Из Службе за послове са странцима саопштено је да је у БиХ до данас ушло 9.730 илегалних миграната, од којих је 7.958 изразило намјеру за међународну заштиту и да није одобрен ниједан од око 700 поднесених захтјева за азил. Међутим, аналитичари, али и бројни званичници из Републике Српске упозоравају да је тај број далеко већи.

Од укупног броја регистрованих миграната у БиХ, око 60 одсто већ је изашло из земље преко границе са Хрватском, кажу из Службе за послове са странцима. Шта се дешава са осталима и колико ће бити задржани на територији БиХ, не објашњавају.

Подсјећамо, законом је дефинисано да странци у БиХ не могу боравити дуже од 90 дана, а умјесто да их депортују, институције БиХ им организују смјештај, често против воље домицилног становништва.

Највише миграната и даље је у Унско санском кантону, у којем, како се процјењује, тренутно борави више од 4.000 миграната.

- Да бисмо помогли Унско-санском кантону, довезли смо 93 мигранта у мигрантски центар у Делијашу, али они су се задржали само 24 часа, пошто је то центар отвореног типа, и поново се вратили у Унско-сански кантон гдје покушавају прећи границу и домоћи се ЕУ - наводи Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима.

Аналитичари упозоравају да би овај проблем могао ескалирати у наредном периоду, јер би се многи, на територији БиХ, могли задржати и дуже вријеме, с обзиром да су границе Европске уније све непропусније.

- Кад се негдје људи нађу одсјечени из матице из које су кренули, а нису дошли на жељену дестинацију, остану ту, јер ће се наћи нека свјетска организација која ће да их финансира и плаћа им смјештај - истиче аналитичар Душан Миловановић.

Миловановић упозорава да би све то за посљедицу могло да има и покушај трајне промјене етничке слике на овим просторима.

Шеф Клуба посланика СНСД у ПС БиХ, Сташа Кошарац каже да су институције БиХ, а прије свих Министарсво безбједности, овај проблем дочекали потпуно неспремни, упркос упозорењима из Републике Српске. Кошарац каже да, умјесто да се коначно ухвате у коштац са овим проблемом, они га константно игноришу, па чак и минимизирају, тврдећи да ситуација није алармантна.

- Мислим да је то недопустиво, врло национално и неодговорно и да може изазвати проблеме српском народу у БиХ - каже Кошарац.

Кошарац је поручио да је најодговонији за ескалацију мигрантске кризe министар безбједности Драган Мектић, који би због тога морао бити смијењен. Да су надлежне институције заказале, сматра и предсједник ДНС-а Марко Павић, а са тим су сагласни и бројни аналитичари.

- Олако су то схватили, објашњавајући народу да неће ни до чега доћи и да су спремни, а када је криза дошла видјело се да нису спремни - истиче Павић.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Милован Милутиновић сагласан је с оцјеном да су институције БиХ показале потпуну неспремност за суочавање са мигрантском кризом.

- Мени је несхватљиво да су прије мјесец дана из Министарства безбједности тврдили да нема никаквих проблема с мигрантима и да су спремни за њихов долазак. Међутим, сада видимо да немају појма о томе, да нису разрадили планове и не знају гдје ће их смјестити и ко треба да им пружи помоћ - истакао је он.

Потпредсједник СНСД-а, Никола Шпирић, упозорио је на манипулације бројем миграната, јер сви подаци говоре да их је на територији БиХ више него што желе признати из надлежних инситуција.

- Институције БиХ не знају колико миграната има у БиХ, јер Служба за послове са странцима нема праве податке и они су у колизији с подацима служби земаља региона, према којима је много више миграната у БиХ него што је званично наведено - тврди Шпирић.

Из Службе за послове са странцима кажу да су урадили оно што им је законска обавеза - регистровали мигранте, узели им отиске и обавили интервјуе са њима. Истичу да је потребно више радити на заштити границе, али да је за то потребно много људских, материјално-техничких и финансијских средстава. Највећи притисак миграната на границу тренутно је на Дрини, на потезу између Јање и Бање Ковиљаче.