latinica  ћирилица
30/07/2018 |  22:10 ⇒ 31/07/2018 | 09:48 | Аутор: РТРС

Безбједносне агенције морају да се ухвате у коштац с мигрантима (ВИДЕО)

У БиХ се налази око 10.000 миграната, међу којима је највећи број војно способних, обучених лица са ратном прошлошћу, старости од 25 до 30 година, што може да представља велики проблем за земљу попут Босне и Херцеговине, оцијенио је професор Милован Милутиновић, предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске, у нашој емисији Актеулно.
Актуелно - Фото: РТРС
АктуелноФото: РТРС

Милутиновић је рекао да се безбједносне агенције морају ухватити у коштац с тим, те да су власти у БиХ показале потпуну неспремност за суочавање са мигранстком кризом.

- Мени је несхватљиво да су прије мјесец дана из Министарства безбједности тврдили да нема никаквих проблема с мигрантима и да су спремни за њихов долазак. Међутим, сада видимо да немају појма о томе, да нису разрадили планове и не знају гдје ће их смјестити и ко треба да им пружи помоћ - истакао је он.

Милутиновић је нагласио да поједини у БиХ имају за циљ задржавање миграната, с намјером да се промијени структура становништва, што би, према његовим ријечима, било врло опасно, посебно за Републику Српску.

Новинар и публициста Душан Миловановић, рекао је да морамо бити свјесни чињењнице да међу мигрантима могу бити "убачена" лица која могу да изазову одређене безбједносне проблеме.

- Ово је проблем не само Републике Српске, БиХ или Балкана, него цијелог свијета. Ово је једна цивилизацијска катастрофа. Огромне масе људи су покренуте, а нико не говори о узроцима зашто су кренули, куда иду и гдје ће стићи. Морамо бити свјесни да учествујемо у томе - истакао је Миловановић.

Погледајте емисију Актуелно: