latinica  ћирилица
30/07/2018 |  19:10 ⇒ 31/07/2018 | 12:38 | Аутор: РТРС

Зашто се Сарајево опредијелило да мигранте смјести на подручје Крајине?

На подручју Бијељине протекле ноћи пронађена су 53 мигранта пристигла из Пакистана, кажу у полицији. Број је сваким даном све већи, а општине и градови захваћени тим таласом од нивоа БиХ мјесецима узалудно траже помоћ. Адекватна подршка изостаје и од неких федералних институција.

Шеф Клуба делегата Срба у Дому народа парламента БиХ Средоје Новић каже да се стиче утисак да никог о томе није брига. Необично је и то што су мигранти смјештени управо у дио БиХ у којем на власти нису странке које чине коалицију на нивоу БиХ.

Право лице мигрантске кризе најбоље се види у Бихаћу. Илегални мигранти преплавили су улице и паркове, а велики број њих љетне дане проводи и на градским плажама уз Уну. Из дана у дан миграната је све више. Према подацима кантоналног МУП-а, у Бихаћ их свакодневно пристигне њих од 30 до 50.

"Према евиденцији МУП-а негдје их је око 4.500 у евиденцији, а има их и у приватном смјештају, тако да их, према мојој слободној процјени, има око 5.000", рекао је предсједник Црвеног крста Бихаћ, Абдулах Будимлић.

Слична ситуација је и у осталим локалним заједницама угроженим мигрантским таласом. На помолу је и хуманитарна катастрофа, јер је услова за адекватно збрињавање миграната све мање, све је више инцидената које они узрокују. Становништво је с правом забринуто.

Поред надлежних бх. институција, видљиво је да општине и градови угрожени мигрантском кризом, све мању подршку имају и од федералних власти. У Бихаћу нису жељели да коментаришу наводе да је ријеч о реваншизму након пораза СДА у овом граду на претходним изборима, мада истичу да су неки потези из градске СДА у најмању руку чудни. Један од таквих десио се током недавних протеста у Сарајеву.

"Нису сви одборници ишли на те протесте, ево, случајно или намјерно, није био ни један одборник СДА", каже градоначелник Бихаћа, Шухрет Фазлић.

А да се нешто дешава потврђује и примјер из Босанског Петровца, још једне општине у којој СДА није на власти. Са недавно одржане сједнице Скупштине општине, на којој су одборници изгласали противљење одлуци да се на подручју општине организује прихватни центар за мигранте, изостала су четири одборника СДА.

"То је, благо речено, несхватљиво. Како можеш да не дођеш.?Имај руку, па гласај за или против. Они се нису појавили на сједници. Међутим, тај сет закључака је прошао. Ми категорички одбијамо сваки долазак миграната", истиче начелник општине Босански Петровац, Златко Хујић.

И док западнокрајишке општине вапе за рјешењем горућег проблема, за лидера СДС-а Вукоту Говедарицу, актуелна ситуација није алармантна.

"Алармантно стање није и то је нешто што је видљиво. Али исто тако, Република Српска, па и други ентитет и Савјет министара морају спремно да дочекају, да одговоре на ситуацију која би за два или три мјесеца могла да буде алармантна. Господин Мектић је спреман да у том случају подигне полицијске агенције на располагање, и оно што је најбитније, да заштитимо границу", каже Говедарица.

Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а, каже да једино што је алармантније од мигрантске кризе у БиХ јесу изјаве Вукоте Говедарице, који изгледа, озбиљност те кризе не разумије.

"Оно што јесте проблем је да нико у БиХ, па ни Вукота Говедарица и његов министар Драган Мектић не знају који број миграната тренутно борави у БиХ и која је горња граница броја миграната које БиХ може да издржи", истиче Шпирић.

Шпирић је додао да ће прије бити да они немају рјешење, него што Мектић може да подигне полицијске агенције на ноге, јер да је тако, како је навео, не би позивали институције Републике Српске и представнике Министарства унутрашњих послова да им помогну.