latinica  ћирилица
28/07/2018 |  14:32 ⇒ 29/07/2018 | 10:13 | Аутор: РТРС

Именовати оперативно тијело које ће у Српској пратити кретање миграната

Владајућа коалиција у Српској сигурна у побједу на октобарским изборима. Ово је поручено након састанка СНСД-а, ДНС-а и СП-а на Мраковици. Закључено је да је политичка и финансијска ситуација повољна и да Република Српска у изборни процес улази најстабилнија до сада. Незаобилазна тема била је и мигрантска криза. Поновљено је противљење смјештају миграната на територији Републике Српске и најављени конкретни кораци.

На састанку владајуће коалиције договорено је именовање оперативног тијела, које ће у Српској пратити кретање миграната. Ово оперативно тијело треба да укључи све институције како би се утврдило тачно кретање, улазак, задржавање и пролазак миграната

"Ту хуманост коју Европа показује према мигрантима, она је то затворила својим чврстим границама и немојте да нам говоре о хуманости. Ако хоће хуманост нека отворе своје границе и приме те избјелице, па нека покажу колико су хумани. Ми смо овдје одговорни, одговорни према овим људима и овдје неће бити сабирних центара за мигранте", нагласио је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Додик и Павић су изразили задовољство што је Клуб српских одборника у Дому народа парламента БиХ-а, који предводе СНСД и ДНС, на јучерашњој сједници дјеловао јединствено на свим питањима

"Нарочито се то показало на Закону о кривичном поступку, који је јуче био на дневном реду и тако је требало радити од почетка, а не да се својим, условно да кажем, поданичким радом Република Српска доводи у питање", рекао је предсједник ДНС-а Марко Павић.

Видео погледајте и на нашем Јутјуб каналу:

Један од закључака данашњег састанка јесу повољна политичка и финансијска ситуација. Од 10. септембра па на даље, биће исплаћена и диференцирана једнократна помоћ пензионерима. Бројне капиталне инвестиције су реализоване, а неке су у току. 

"Завршавамо ауто пут Бањалука - Добој у дијелу који се односи изградње до Прњавора и биће отворен у септембру. Завршавамо болницу у Источном Сарајеву, завршавамо Клинички центар, почињемо изградњу болнице у Добоју,.Крећемо са дефинисањем услова за изградњу и то смо се договорили овдје, ауто пута Бања Лука – Приједор и аутопута који треба да настави даље од Добоја према Модричи, Вукосављу до границе са Брчко дистриктом", навео је Додик.

"Способност једне власти се мјери по томе колико можете параралелно питања обухватити и успјешно извршавати и ми мислимо да смо то рјешавали на задовољавајући начин и да из тог разлога можемо као коалиција наступити заједно изаћи пред грађане и тражити од њих подршку и за нашу политику у наредном периоду", додао је предсједник Социјалистичке партије Републике Српске Петар Ђокић.

Представници владајуће коалиције, очекују убједљиву побједу на предстојећим изборима. На састанку су усаглашени ставови по свим питањима

"Значајно је то да имамо усаглашене ставове по свим питањима. Да смо данас разговарали о неким детаљима да подршка коалиције појединачним кандидатима није упитна и да подршка грађана овој коалицији биће много већа него што многи мисле у овом тренутку", изјавио је Павић.

"Побједа припада нама. Све анкете говоре у том погледу и мисмо се припремили за ту побједу. Велики дар који желимо да подаримо људима и народу Републике Српске је патриотска, а не издајничка коалиција као што је то СДС и ПДП, прије свега", наглашава Додик.

Додик је поручио да је обавеза коалиционих партнера да се поред вођења предизборних активности, баве и вођењем Републике Српске, која данас, од свих до сада одржаних избора,у предстојеће улази најстабилнија.