latinica  ћирилица
27/07/2018 |  13:04 ⇒ 18:32 | Аутор: СРНА

Дом народа није прихватио Информацију о мигрантској кризи

Дом народа парламента БиХ није прихватио информацију о спровођењу Плана хитних мјера и реализовању активности из Информације о процјенама и могућностима БиХ у вези са питањем избјегличке кризе у региону и ЕУ и прегледу ситуације у вези са мигрантском кризом на западнобалканској рути, јер је против био Клуб делегата српског народа.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Прихваћен је закључак делегата из реда хрватског народа Мартина Рагужа да Дом народа предложи одржавање заједничке сједнице оба дома о мигрантској кризи и Мариа Караматића /ХНС/ да се обавеже Министарство безбједности да обавијести надлежне полицијске агенције да према мигрантима почну примјењивати законе који важе за све грађане у БиХ.

У расправи о овој тачки дневног реда делегат из реда српског народа Средоје Новић поново је указао на чињеницу да ни овој тачки дневног реда не присуствује представник Савјета министара БиХ као предлагача.

Делегат из реда бошњачког народа Сеад Кадић /СДА/ рекао је да је у Бихаћу и Великој Кладуши више од 4.000 миграната смјештено у неадекватне објекте.

- Ситуација са мигрантима није иста као прије двије-три године када су они само пролазили кроз БиХ. Не ради се ништа конкретно да се проблем почне рјешавати. Нема јасне слике шта је чија надлежност - истакао је Кадић.

Делегат из реда бошњачког народа Сифет Поџић /ДФ/ нагласио је да је потребно покренути истрагу против институција које су лажно извјештавале да је све у реду кад је ријеч о мигрантској кризи.

Давањем сагласности за ратификацију више споразума, меморандума и уговора сједница је окончана.