latinica  ћирилица
26/07/2018 |  18:46 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

СНСД и ДНС траже смјену Мектића због ескалације мигрантске кризе!

Двадесетогодишњи мигрант из Пакистана преминуо је јуче од менингитиса, у кантоналној болници у Бихаћу. У болницу је примљен 18. јула, због јаке упале плућа, а љекари наводе да је, за сада, ријеч о изолованом случају.

Како су и најавили, начелници и одборници крајишких општина, протествовали су данас у Сарајеву, након чега је одређена нова локација за смјештај миграната. Истовремено, због ескалације мигрантске кризе, у Парламенту БиХ покренута је иницијатива за смјену Драгана Мектића.

Скоро четири хиљаде миграната "лута" по Бихаћу, упадају у напуштене објекте, породичне куће, а од градског стадиона направили су јавни тоалет.

"Они су агресивни, ја сам имао са двојицом проблем на паркингу. Они су напали једну жену, хтио сам да је заштитим, а онда су напали мене", жали се Мухамед Селмановић из Бихаћа.

"Сигурност јесте нарушена самим тим што имамо 4.000 људи непознатог идентитета, непознатог поријекла који без икаквог ограничења се крећу по граду", каже Аднан Дупановић из Бихаћа.

Домицилно становништво у Бихаћу организује ноћне страже и питање је тренутка када ће избити већи инцидент, кажу Крајишници који су дошли у Сарајево да бх. властима предоче размјере мигранстке кризе која тресе Унско-сански кантон.

"Ми имамио дневно 30 до 50 миграната у Бихаћу и већ је тешко живјети. Бојимо се да ће у септембру бити 13.000 миграната, они улазе у дворишта, проваљују у куће", каже Шухрет Фазлић, градоначелник Бихаћа.

"Нисмо за то да сви мигранти буду смјештени у УСК, то није опција, то није рјешење", истиче Нермин Огрешевић, начелник Цазина.

Породице и малољетници без пратње, већ су смјештени у хотел "Седра" код Цазина, дио миграната измјештен је у Азилантски центар код Трнова, док су безбједносно опасне особе дислоциране у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

"Побуњене" начелнике из Крајине умјесто Драгана Мектића, кога сматрају највећим кривцем за мигрантски хаос, примила је министарка Семиха Боровац. Босански Петровац, након састанка, поново је одређен за прихватни центар за мигранте.

Семиха Боровац, министар за избјеглице и расељена лица истакла је да почело опремање центра у Великој Кладуши и да је за мигранте одређена локација Липе код Петровца.

"Након свих лутања, ипак смо одлучили да то не буде Медено Поље и сада радимо на новој локацији, а то је Липа 20-30 км од Петровца и Бихаћа", навео је Златко Вујић, начелник општине Босански Петровац.

Истовремено, клубови посланика СНСД-а и ДНС-а у Представничком дому, због погоршања мигрантске кризе, покренули су иницијативу за Мектићеву смјену, о чему би се требало расправљати за најмање мјесец дана.

"Кроз врло јасан став да је најодговорнији за мигранстку кризу министар Мектић, користећи пословничку могућност, ми ћемо обавјестити предсједавајућег Дома својим потписима и образложењем и тражити да се о томе изјасни на сједници Дома 4. септембра", рекао је Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

"Имали сте изјаву министра Мектића прије године да у БиХ неће доћи нико, а поговото мигранти, да се одавде одлази итд., да бисмо данас имали са 700 повећање на 10.000 миграната. То значи да бх. инститруције нису имале одговор, а најодговорнији је министар Мектић", категоричан је Борислав Бојић, шеф Клуба посланика ДНС-а у Представничком дому ПС БиХ.

Министар безбједности БиХ и даље без коментара, док је његова страначка колегиница и СДС-ов посланик, Александра Пандуревић иронично изјавила да ће им то пред крај мандата, сигурно успјети.