latinica  ћирилица
26/07/2018 |  17:01 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

СНСД - ДНС: Мектић најодговорнији за ескалацију мигрантске кризе

Клубови посланика СНСД-а и ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас су покренули иницијативу за гласање о реконструкцији Савјета министара, односно смјени министра безбједности Драгана Мектића, истичући да је јасно да одговорност за ескалацију мигрантске кризе сносе ово министарство и посебно Мектић.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

"Од почетка ове године БиХ је суочена са озбиљном мигрантском кризом која сваког дана постаје све већа пријетња политичкој стабилности и безбједности свих грађана БиХ", пише у иницијативи посланичких клубова СНСД-а и ДНС-а за реконструкцију Савјета министара.

Наводећи податке надлежних институција и полицијских агенција да је од јануара ове године у БиХ ушло скоро 10.000 миграната из високоризичних земаља Блиског истока, подносиоци иницијативе истичу да у већини случајева ти људи немају никаквих докумената, што појачава сумње да се међу њима налазе и лица која представљају опасност по јавни ред и мир те безбједност грађана.

"Сасвим је јасно да пуну одговорност за ескалацију мигрантске кризе сноси, прије свега, Министарство безбједности у Савјету министара, те посебно министар Мектић, који је током првих неколико мјесеци ове године, а и раније, игнорисао, минимизирао, релативизовао, па чак и исмијавао озбиљна упозорења институција Републике Српске, као и неких других институција на нивоу БиХ, које су располагале информацијама да би се БиХ у овој години могла суочити са опасним мигрантским таласом", наглашава се у иницијативи.

Посланици СНСД-а и ДНС-а додају да је Мектић лажним и непровјереним информацијама с којима је често излазио у јавност снажно допринио неспремности институција БиХ за суочавање с великим таласом миграната.

"Истовремено, постоје врло озбиљне информације да су појединци из институција БиХ, посебно из Министарства безбједности у Савјету министара, у сарадњи са међународним хуманитарним организацијама, били умијешани у продуковање мигрантске кризе у БиХ с циљем стицања материјалне користи кроз кориштење средстава ЕУ и донаторских средстава намијењених за помоћ у смјештају, исхрани и здравственој заштити миграната", наводи се у писаном приједлогу за гласање о реконструкцији Савјета министара.

Подносиоци иницијативе подсјећају на закључак са 48. сједнице Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ којим је од оба дома Парламентарне скупштине БиХ затражено да, у складу са Законом о парламентарном надзору, формирају истражну комисију која би извршила парламентарну истрагу над институцијама БиХ које нису извршиле обавезе у вези са мигрантском кризом.

"Умјесто да ради посао из надлежности Министарства безбједности БиХ, отклони разлоге за незадовољство и страх грађана, као и за оправдане протесте представника локалних заједница пред зградом Парламентарне скупштине БиХ, министар Мектић своју функцију евидентно је злоупотребљавао у политичке сврхе и користио је за неистините и клеветничке нападе на институције Републике Српске", упозоравају посланици СНСД-а и ДНС-а.

Они додају да су се ти неаргументовани и неистинити напади, посебно на Министарство унутрашњих послова Републике Српске, појачали у тренутку када је мигрантска криза достигла врхунац и када се Мектић, заједно са комплетним Савјетом министара, нашао у безизлазној ситуацији.

Посланици СНСД-а и ДНС-а вјерују да су клеветничке оптужбе на рачун институција Републике Српске посљедица незнања, нестручности, злонамјерности и потпуног одсуства воље министра Мектића да обавља функцију на коју је изабран.

"Ово су разлози због којих посланици Клуба СНСД-а и ДНС-а у Представничком дому упућују приједлог за гласање о потреби реконструкције Савјета министара , односно о смјени министра безбједности Драгана Мектића", наводи се у иницијативи коју би Представнички дом требало да разматра на сједници 4. септембра.

Иницијативу су потписали посланици СНСД-а Сташа Кошарац, Лазар Продановић, Душанка Мајкић, Никола Шпирић, Милица Марковић, Мирослав Миловановић, те ДНС-а Борислав Бојић, Ђорђо Крчмар и Јован Вуковљак.