latinica  ћирилица
26/07/2018 |  12:18 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Одређене локације за прихват миграната

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић рекао је да је почело смјештање мигрантских породица и малољетника без пратње у хотел Седра код Цазина, да је дио миграната прошле седмице из Бихаћа измјештен у Азилантски центар код Трнова, те да су у Имиграциони центар у Лукавици смјештене особе које су угрожавале безбједност на подручју Унско-санског кантона.
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot) -
Драган Мектић (Фото:N1/Screenshot)

Мектић је данас у Сарајеву на састанку Оперативног штаба за питања миграција у БиХ навео да су коначно са локалним заједницама и представницима међународних институција договорене локације за прихват миграната на подручју УСК, за шта је одређено мјесто Липе на подручју општине Босански Петровац, док ће привремено рјешење до оспособљавања овог центра бити зграда Агрокомерца у Великој Кладуши.

Он је оцијенио да ће тиме у потпуности бити растерећен град Бихаћ у којем се тренутно налази највећи број миграната, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

На састанку, на којем је разговарано о активностима на сузбијању нелегалних миграција, те збрињавању миграната који се налазе на територији БиХ, речено је да су створени сви предуслови и обезбијеђен новац за почетак опремања локације Ушивак код Хаџића, гдје ће се бити смјештени мигранти са подручја Сарајевског кантона.

Разговарано је и о начину и потребама за јачи надзор и контролу источне границе БиХ ради спречавања нелегалних улазака миграната из Србије и Црне Горе.

Од почетка године регистровано је 9.326 миграната и процјењује се да се око 3.000 тренутно налази у БиХ.