latinica  ћирилица
23/07/2018 |  15:01 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Голићева задовољна динамиком радова на школи "Немања Влатковић" у Шипову

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је након данашње посјете Основној школи "Немања Влатковић" у Шипову да је задовољна динамиком радова на реконструкцији објекта школе, за шта је издвојено око 650.000 КМ.
Шипово, Голић и Ковач - Фото: СРНА
Шипово, Голић и КовачФото: СРНА

Она је навела да је ријеч о пројекту енегетске ефикасности Владе Републике Српске, који имплементира Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

"Ово је један у низу од 31 објекта за који је Влада обезбиједила средства и који су енергетски санирани. Објекат је површине више од 2.023 метра квадратна у који је уложено око 650.000 КМ. Срећна сам што могу видјети да радови теку планираном динамиком", исакла је Голићева.

Голићева, која је током данашње посјете Шипову разговарала и са начелником општине Миланом Ковачем, изразила је задовољство резултатима који су постигнути у овој општини у протекле двије године.

"Шипово је у задње двије године постало велико градилиште, много саобраћајница и сеоских путева је добило асфалт. Влада је то препознала и издвојила 500.000 КМ за капиталне пројекте који се првенствено односе на инфраструктуру", нагласила је она.

Она је оцијенила да се већа пажња треба посветити природним и водним ресурсима, будући да Шипово има пет ријека, те напоменула да је начелник општине информисао да предузима активности да би општина добила једно зависно хидроенергетско предузеће које би водне ресурсе користило на најбољи могући начин, а да Влада буде оснивач.

Ковач је нагласио да осим хидропотенцијала, Шипово има и оргомне количине тресета које треба искористити.

"Процјењујемо да имамо око три милионе тона тресета, а од њега се производи нафта и битумен. Према истраживањима познате њемачке компаније, од тоне тресета добије се 200 литара нафте дизела - биодизела и 200 килограма битумена и мислим да је у томе будућност", истакао је Ковач.

Директор Основне школе "Немања Влатковић" Богдана Пешић истакла је значај овог пројекта и навела да је школа изграђена 1980. године те да до сада није било значајнијих улагања.

"Ријеч је о санацији столарије, фасаде, крова који је прокишњавао, огромна средства су отишла на куповину огрева, а сад ће бити много бољи услови за рад и уштедјеће се средства", рекла је Пешићева.