latinica  ћирилица
23/07/2018 |  12:58 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Високи представници да не коментаришу Додикову иницијативу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик покушава да спере љагу која је бачена на Републику Српску Извјештајем о Сребреници, који је тадашња власт Српске усвојила под притиском међународне заједнице, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

"Тај документ искориштен је и као повод за прављење списка од 22.000 припадника Војске Републике Српске против којих данас потпуно неосновано и нелегитимно истрагу води њемачко правосуђе, што морамо да спријечимо", истакао је Ковачевић.

На питање да прокоментарише изјаву некадашњег високог представника у БиХ Кристијана Шварц-Шилинга да је иницијатива да Народна скупштина Српске расправља о ревизији овог извјештаја "Додиков изборни маневар", Ковачевић је нагласио да је посљедњи који би требало да коментарише ову иницијативу предсједника Републике један високи представник, па био он и Кристијан Шварц-Шилинг.

"Сви знамо да су високи представници убице демократије, владавине права и закона. Они су смјењивали легално изабране представнике народа, доносили законе који су само по њиховој вољи, мијењали устав, пријетили и пријетње проводили. Фрапантно је да чак и сам Шварц-Шилинг каже да је извјештај донесен под притиском ОХР-а, што показује да он и даље сматра да је диктаторско понашање лорда-протектора за БиХ легитимно", нагласио је Ковачевић.

Када је ријеч о самом списку од 22.000 људи, Ковачевић је нагласио да је списак скројен тако тенденциозно да је потпуно видљива намјера наметања колективне одговорности Републици Српској и српском народу за догађаје у БиХ деведесетих година, што је за СНСД потпуно неприхватљиво.