latinica  ћирилица
23/07/2018 |  11:44 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Брнабић: Приоритети структурне реформе и модернизација друштва

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић започела је посјету САД радном вечером са представницима Ист-Вест института у Њујорку, на којој је истакла да Србија има стабилну економију и да су приоритети наставак структурних реформи и модернизација цијелог друштва.
Ана Брнабић на вечери са представницима Ист-Вест института у Њујорку - Фото: СРНА
Ана Брнабић на вечери са представницима Ист-Вест института у ЊујоркуФото: СРНА

Брнабићева, која је у разговору са предсједником Института Камероном Мантером и члановима ове институције предочила економску ситуацију у Србији и приоритете Владе, истакла је да Србија данас има стабилну економију, саопштено је из Владе Србије.

"Борба против корупције и јачање владавине права остају међу приоритетима Владе, јер нам је циљ стварање бољег друштва за све грађане Србије и предвидивих услова пословања, како за стране, тако и за домаће компаније", рекла је Брнабићева.

Она је истакла да је у протекле три године Србија значајно трансформисала своју економију, што потврђују економски показатељи и признања релевантних и кредибилних међународних институција.

Брнабићева је подсјетила да је прошле године Свјетска банка прогласила Србију лидером у спровођењу реформи у југоисточној Европи, те да је повећан кредитни рејтинг Србије.

Она је посебно издвојила да је Србија лидер у привлачењу директних страних инвестиција, те да је само у првих пет мјесеци ове године нето прилив директних страних инвестиција износио више од 1,1 милијарде евра, што је 15,8 одсто више него у истом прошлогодишњем периоду.

Брнабићева је истакла тренд повећања извоза у овој години, прије свега извоз ИТ услуга који је у прва четири мјесеца ове године порастао за чак 33 одсто.

Она је рекла да су приоритети њене владе дигитализација и образовање, који су кључни за дугорочно одрживи развој цијелог друштва, те да је због тога фокус на инвестицијама које покрећу иновације, истраживање и развој.

"Модернизацијом образовања желимо да стварамо младе генерације које знају како да мисле и не плаше се да искажу свој став. Желимо да стварамо генерације које ће бити спремне за међународно тржиште рада и које ће прихватити концепт цјеложивотног учења, који ствара успјешне појединце, који онда креирају успјешно друштво", нагласила је Брнабићева.

С циљем подстицања младих да се опробају у бизнису, Брнабићева је рекла да у Србији од октобра ступа на снагу уредба која све оне који оснују фирму одмах послије завршетка средње школе или факултета ослобађа плаћања пореза и доприноса држави у првих годину дана рада.

"Уколико фирма буде успјешна држава ће касније наплаћивати порез, а уколико фирма не издржи тест тржишта, навели смо младе људе да покушају, то је што је веома важно с обзиром на то да желимо градити предузетничку културу у Србији", истакла је Брнабићева.

Брнабићева је рекла да су постигнути значајни резултати у јачању електронске управе, која је симбол модернизације друштва и снажан механизам у борби против корупције и промјени парадигме, у којој су државни службеници у функцији грађана, а не обрнуто.

Она је додала да Србија наставља да ради на унапређењу свеукупних услова пословања, смањивању адинистративних баријера, унапређењу пословне климе и даљем оснаживању економије и побољшању услова за рад.

"Желимо да се наша економија више ослања на модерне технологије и иновације и да радимо на повезивању науке и привреде. Да бисмо постигли да наш раст буде дугорочно одржив, посебну пажњу посвећујемо култури, јер је она основа за развој сваке нације и очување идентитета", додала је Брнабићева.

Брнабићева ће у наставку посјете САД данас имати привилегију да, традиционалним ударцем у звоно, затвори Њујоршку берзу и састане се са предсједником Њујоршке берзе Стејси Канингам.

Ист-Вест Институт једна је од најутицајнијих институција у области међународних односа и спољне политике у свијету. То је глобална мрежа истакнутих политичара, лидера, пословних људи, представника невладиног сектора и академске заједнице.

Предсједник Института је Камерун Мантер, некадашњи амбасадор САД у Србији.