latinica  ћирилица
23/07/2018 |  11:42 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Рајилић: Покретање виталног националног интереса - чисто политикантство

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Рајилић Живковић изјавила је Срни да покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске на Закон о заштити жртава ратне тортуре представља чисто политикантство, те да у закону нема ниједан дискриминаторски елемент на штету бошњачког народа.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

"Потез Клуба Бошњака је дио предизборне кампање у бошњачким странкама, јер да постоје елементи дискриминације тај закон не би подржале организације Уједињених нација које раде на подручју БиХ, као ни Амбасада Велике Британије", рекла је Рајилићева.

Она је додала да је Закон прошао све комисије и јавне расправе, као и расправу у Народној скупштини Републике Српске, на којима је уважена већина приједлога Бошњака.

Рајилићева је нагласила да не постоји разлог за покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака, те да је у овом случају ријеч о настојању да жртве у Републици Српској не добију закон који би штитио њихова права.

"Њима је циљ да ми немамо никакав закон, а ако га имамо да то буде закон на нивоу БиХ, што је кршење Устава БиХ и Устава Републике Српске, јер је ова област у надлежности ентитета", поручила је Рајилићева.

У Бањалуци ће сутра бити одржана сједница Вијећа народа Републике Српске на којој би требало да буде разматрано покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака на Закон о заштити жртава ратне тортуре.

Потпредсједавајући Вијећа народа Кемо Чамџија истакао је да је Клуб Бошњака покренуо механизам заштите виталног националног интереса јер, како је навео, поједини чланови Закона дискриминишу жртве по националној и вјерској основи.