latinica  ћирилица
23/07/2018 |  11:11 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Станари: Богата понуда производа на 2. Гастро-фесту

У Станарима 2. Гастро-фест. Организатор манифестације је Спортско-туристичка организација општине Станари.

На гастро фесту у Станарима своје производе представили су локални произвођачи здраве хране. Марија Ристић прави производе од ароније, а Весна Кезмић од крављег млијека.

"Већ пет година се бавимо аронијом, тако да смо задовољни. Имамо 11 производа од ароније, сок од ароније, слатко, сируп, нудимо и пекмез и џем", каже Марија Ристић.
 
Весна Кезмић истиче да има доста крава, те да производи искључиво млади сир, масне, полумасне, сухе сиреве.

"Најтеже је направити сухи сир, има више процедура, а најтраженији је овај млади сир за пите", наводи Кезмић.

Здрава домаћа храна замисао је на којој истрајавају у локалном удружењу пољопривредника. Неки од њих покушавају да врате производњу већ скоро искоријењених житарица на нашим просторима.

"На мом газдинству већ имамо спелту и хељду. Сигурни смо шта једемо", наводи Михајло Гаврић, Удружење пољопривредника Станари.

Иницијативе пољопривредних произвођача подржава и општина Станари, а ове године за подстицаје из буџета је издвојила 100.000 марака. И Гастро фест, иако тек други, окупља све више домаћих произвођача хране.

"Ове године 21 излагач нам се пријавио, то су већином удружења и самостална пољопривредна газдинства"; наводи Борис Шљивић из Спортско-туристичке организације општине Станари.

Денис Стевановић, замјеник начелника општине Станари нада се да ће у оквиру општинске управе, наћи начина да сљедеће године уреде једно излетиште, које може служити за одржавање овакве манифестације, а наравно и за дружење грађана свакодневно.

Своје кулинарске вјештине на Гастро фесту показали су и представници ловачког и риболовачког друштва из Станара.