latinica  ћирилица
22/07/2018 |  17:11 | Аутор: Б92

Хамилтон владар Хокенхајма

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон побиједио је на трци за Велику награду Њемачке у Хокенхајму и преузео прво мјесто у генераном пласману од Себастијана Фетела.
Хокенхајм, Ф1 трка за Велику награду Нјемачке (фото: twitter.com/F1) -
Хокенхајм, Ф1 трка за Велику награду Нјемачке (фото: twitter.com/F1)

Трку је обиљежило непредвидиво вријеме и вејроватно највећи кикс Фетела у досадашњој каријери, захваљујући коме је Хамилтон и побиједио. Британац је стартовао са 14. места.

Фетел је имао пол позицију, прво мјесто у трци и клупског колегу Кимија Раиконена на репу све до 52. круга када је некако наивно излетио са стазе и испустио прво мјесто.

Иза Хамилтона је други био Валтери Ботас, трећи Кими Раиконен, четврти је био Ферстапен, пети Хулекнберг, шести Грожан, а у првих десет су још били Перес, Окон, Ериксон и Хартли.

Трку нису завршили Строл, Сироткин и Рикардо, али и споменути Фетел.

Њега и Раиконена је послије 40 кругова слиједио двојац Мерцедеса Ботас - Хамилтон који је дочекао тактичку грешку Ферарија. Раиконен је био први и пропустио је Фетела који је све док није почела киша био сигуран на челу.

Када је Кими пропустио Фетела, Хамилтон је обишао Ботаса и борба се распламсала. Почела је киша, али не на читавој стази, па су тимови брзо морали да одлучују да ли да мијењају пнеуматике или не. Фетел је проклизао у кривини 13, Ботас је преузео прво мејсто, али су онда и он и Раиконен отишли у пит стоп па је Хамилтон то искористио.

Возио је најбрже у последњих 12 кругова и у срећним околностима побједио. Слична срећа се Британцу осмјехнула и у Азербејџану када је Луис побједио у Бакуу након што је Ботасу пукла гума у завршници трке.

Хамилтон је сада преузео и водеће мјесто у генералном пласману па ће Ферари имати велике главобоље да већ за пет дана на Великој награди Мађарске узврати ударац и врати се на побједнички колосијек пред љетњу паузу у Ф1 шампионату.