latinica  ћирилица
22/07/2018 |  16:58 ⇒ 17:12 | Аутор: СРНА

Повишене трговинске тензије - ризик по глобални економски раст

Повишене трговинске и геополитичке тензије представљају ризик по глобални економски раст, наводи се у нацрту коминикеа министара финансија и гувернера централних банка земаља Г20 са самита у Аргентини.
Г20, састанак министара финансија и гувернера централних банака (фото: twitter.com/g20org) -
Г20, састанак министара финансија и гувернера централних банака (фото: twitter.com/g20org)

У нацрту коминикеа, у који је увид имала агенција Ројтерс, министри и гувернери су позвали на шири дијалог.

Они су указала да су тржишта економија у развоју боље припремљена за прилагођавање спољним ударима, али да се и даље суочавају са изазовима нестабилног тржишта и прекида у приливу капитала.

"Глобални економски раст стагнира, а стопа незапослености је ниска. Међутим, раст је мање синхронизован и повећан је ризик од пада у дугорочном и средњорочном нивоу", истиче се у нацрту.

Према нацрту коминикеа, у ризике спадају све веће финансијске потешкоће, повишене трговинске и геополитичке тензије, неједнак и структурно слаб раст, посебно у неким развијеним економијама.

У нацрту се напомиње да су неопходне структуралне реформе за јачање евентуалног економског раста и да се потврде обавезе са претходног сусрета министара финансија у марту да ће се уздржати од конкурентних девалуација које би могле имати утицај на глобалну финансијску стабилност.

Министри су потврдили закључке лидера Г20 са њиховог посљедњег самита у Хамбургу у јулу прошле године када су нагласили да је трговина мотор глобалног раста и потврили важност вишестраних трговинских споразума.