latinica  ћирилица
22/07/2018 |  16:05 | Аутор: Б92

Звезда је живот, све остало су ситнице

Некадашњи играчи Црвене звезде и њене легенде тврде да су од малих ногу учени да воле Црвену звезду, која их је спремала и фудбалски и животно, прича Станислав Караси, фудбалер који је оставио трага у "црвено-бијелом" дресу 70-их година прошлог вијека.

Он се присјећа да је Миљан Миљанић доводио конобаре, који су фудбалере учили да правилно рукују есцајгом за јело.

Владимир Петровић Пижон каже да није вјеровао како ће заиграти у првом тиму као малољетник, а Душан Савић је са 19 година научио да од тренутка када постане професионалац Звезде, до краја живота представља тим и на терену и ван њега.

"Први контакт и разговор са Драганом Џајићем је било нешто, нешто посебно. И само сазнање да могу да пређем у Црвену звезду је за мене било невјероватно у том тернутку. Долазак на 'Маракану', разговор, та емоција, све је то непоновљиво. Без обзира на то што сам касније отишао и у Италију и афирмисао се у италијанском фудбалу. Али та емоција и долазак у Звезду је било нешто посебно", каже Братислав Живковић, садашњи тренер омладинаца "црвено-бијелих".

Спортски директор Звезде Митар Мркела каже да су обавезе млађих играча мање, све док не постану професионалци и обавезе им постану веће.

Живковић подвлачи да је лакше доћи до суперлигашких терена из мањих екипа јер је у Љутице Богдана конкуренција већа. Они који дођу, морају да поднесу и већи притисак.

"Сјећам се кад сам био клинац, овдје је била шљака гдје смо ми тренирали и првотимци су пролазили поред нас и стално су нам добацивали 'ајмо клинци, дајте све од себе, да што пре дођете у први тим, да Звезда од вас има користи, а не од странаца", каже бек Филип Стојковић.

Душан Савић каже да му је Слободан Ћосић рекао да ће цијели живот представљати клуб, а Станислав Караси да су између осталог учили да воле клуб.

"Ми смо учени да волимо Звезду, како се понаша у клубу и на улици. Ја се сјећам да нас је наш 'Чича', Миљан учио многим стварима. У то вријеме је сиротиња играла фудбал, а сиротиња није била у ситуацији да научи многе ствари из живота. Сјећам се да је доводио најбоље конобаре да нас уче како се држе ножеви, виљушке и остало јер ми презентујемо Црвену звезду на путовањима", каже Караси.