latinica  ћирилица
22/07/2018 |  15:17 | Аутор: СРНА

Пекинг прихвата свако рјешење које постигну Београд и Приштина

Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг поручио је данас да, иако Пекинг не признаје независност Косова и Метохије, прихвата свако рјешење које постигну Београд и Приштина.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

"Мој став је да преговоре које сада воде предсједник Србије Александар Вучић и предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи треба наставити, али без рокова, већ нормално и природно. Нико никог не треба да натјера да прихвати оно што је мимо жеље народа", рекао је Ли.

Он је указао да, иако ЕУ каже да је Србија добродошла, увијек даје још по неки услов.

"Што се Косова и Метохије тиче, наш став је јасан - Кина не признаје независност Косова и Метохије. Резолуција 1244 је основ за рјешавање тог проблема", рекао је Ли.

Он је потврдио позив кинеског предсједника Си Ђинпинга предсједнику Вучићу да у септембру посјети Кину и учествује на такозваном "Љетном Давосу", преносе београдски медији.

То ће, како каже, бити сјајна прилика да се учврсте и побољшају билатерални и економски партнерски односи двије земље, а веома важан дио те сарадње је пројекат "Један појас, један пут".

"Морам да захвалим предсједнику Вучићу, који је на вријеме препознао овакву шансу, због које је Србија главна тачка на том путу", истакао је Ли.

Он је потврдио да се једна кинеска компанија јавила на тендер за РТБ Бор, који је расписала Влада Србије.