latinica  ћирилица
22/07/2018 |  12:59 | Аутор: СРНА

Коцијас: Лавров је добродошао

Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас упутио је позив руском министру иностраних послова Сергеју Лаврову да посјети Грчку, након одлуке Атине да протјера двоје руских дипломата и забрани улазак у земљу још двојици због нарушавања националне безбједности Грчке.
Никос Коцијас -
Никос Коцијас

Коцијас је рекао да Лавров има право да буде на страни оних које је Грчка протјерала или оних којима није дозвољен улазак.

Он је истакао да је за њега Лавров један од најбољих дипломата на међународној сцени и да са њим има пријатељски однос.

"Затражио је да га позовем да дође у Грчку ради припреме посјете грчког премијера Алексиса Ципраса Москви. Упутио сам му позив и ако жели да дође онда је добродошао", рекао је Коцијас грчкој новинској агенцији АМНА.

Грчки дневник "Катимерини", позивајући се на дипломатске изворе, објавио је недавно да је Атина донијела одлуку да протјера двоје руских дипломата и да забрани улазак у земљу још двојици.

Према писању листа, Атина руске дипломате оптужује да се мијешају у унутрашње послове и да нарушавају националну безбједност Грчке.

Исти извори су навели да је Грчка и даље вољна да одржи добре односе са Русијом.

Портпарол грчке Владе Димитрис Цанакопулос потврдио је да је двоје руских дипломата протјерано.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова сматра да овај поступак грчких власти неће имати позитиван утицај на билатералне односе.

Лавров је требало да посјети Грчку у септембру, али је руски амбасадор у Атини Андреј Маслов изјавио да, према садашњим околностима, нема сврхе придржавати се ранијег распореда.

Руско Министарство спољних послова јуче је изразило снажан протест грчком амбасадору у Москви због протјеривања дипломата и антируских ставова Атине.