latinica  ћирилица
22/07/2018 |  10:24 | Аутор: СРНА

Фонд дијабетичарима финансира инсулинске пумпе

Фонд здравственог осигурања Републике Српске обезбиједио је 100.000 КМ за ову годину за набавку 25 инсулинских пумпи за осигуранике који болују од дијабетеса, саопштено је из Фонда.
Фонд здравственог осигурања - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурањаФото: РТРС

Из Фонда истичу да ранијих година нису финансирали ово медицинско средство, али да је ова новина омогућена првенствено због одговорне пословне политике.

"Још једном је потврђено наше опредјељење да осигураницима обезбјеђујемо што квалитетнију здравствену заштиту", поручили су из Фонда.

Из ФЗО Српске подсјећају да обољелим од дијабетеса у потпуности финансирају и потрошне материјале за инсулинске пумпе, као и тракице и игле за мјерење шећера и друго.

"Осим тога, Фонд обољелим од дијабетеса у потпуности финансира инсулине, а осигураницима у Републици Српској је доступна палета најсавременијих инсулина, међу којима су и они лијекови које не финансирају ни земље региона", наводи се у саопштењу.

Из Фонда напомињу да је ова категорија осигураника ослобођена плаћања партиципације за основну болест и све њене компликлације, као и да се обољелим од дијабетеса увијек овјерава здравствена књижица, без обзира да ли им је уплаћени допринос за здравствено осигурање.

Тиме је Фонд, додаје се, међу првима у региону препознао ову категорију осигураника као једну од најосјетљивих, па због несавјесних послодаваца који не уплаћују доприносе не жели да им ускрати право на коришћење здравствене заштите.

"Фонд је и са овом новином наставио да унапређује здравствени систем првенствено у корист наших осигураника, јер смо, подсјећања ради, у протеклим мјесецима знатно проширили права из здравственог осигурања", наводи се у саопштењу.

Из ФЗО Српске истичу да су са увођењем финансирања трећег покушаја вантјелесне оплодње и финансирања иновативних терапија за обољеле од метастатског меланома и карцинома плућа, те уврштавањем нових лијекова на болничку листу наставили да граде бољи здравствени систем за своје осигуранике, што ће настојати да чини и убудуће.

"Да би Фонд у континуитету могао да проширује права из здравственог осигурања неопходно је да се доприноси за здравствено осигурање редовно уплаћују, те још једном апелујемо на послодавце да измирују своје законске обавезе", наводи се у саопштењу.

Из Фонда указују на важност уплате доприноса за здравствено осигурање, што је једини гарант стабилне финансијске ситуације у овој области и уопште функционисања и даљег унапређења здравственог система.