latinica  ћирилица
22/07/2018 |  09:12 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

ЦГ: Избјегавати купање на неуређеним купалиштима и Ади Бојани

Туристима на црногорском приморју савјетовано је да се не купају на купалиштима која нису уређена и немају спасилачку службу, као и на ушћу ријеке Бојане у Јадранско море, јер постоји опасност од јаких струја и наглих промјена дубина, наводи се у заједничком саопштењу Јавног предузећа Морско добро и Црвеног крста Црне Горе.

"Јаке струје и велики таласи на подручју Велике плаже и Аде Бојане у Улцињу захтијевају да купачи буду посебно обазриви", истакнуто је у саопштењу.

Посјетиоцима плажа и туристима који одмарају на приморју препоручено је да због своје безбједности и угодног боравка поштују правила понашања, те им је указано да је фатална комбинација купања и конзумирања алкохола.

Из Морског добра и Црвеног крста су навели да су уређена купалишта организована и да пружају све неопходне услове купачима и туристима, а да је један од услова и организација спасилачке службе, која подразумијева ангажовање спасиоца са важећом легитимацијом за спашавање на води.

"Купање на другим дјеловима обале није препоручљиво", напомињу у заједничком саопштењу.

Јавно предузеће Морско добро и Црвени крст Црне Горе истичу да купачи морају да воде рачуна о својој безбједности, иако су на свим уређеним купалиштима на црногорском приморју присутни спасиоци на води.

Црвени крст Црне Горе, који је задужен за програм спасилаштва на води, савјетовао је купачима да одмах напусте воду ако су на спасилачким кулама истакнуте црвене заставице.

Купачима је савјетовано и да не скачу у воду ако не познају дно које може бити плиће него што се мисли или на дну може бити опасан предмет, да најмање сат времена након обилног оброка не улазе у воду, да се не удаљавају превише од обале.