latinica  ћирилица
21/07/2018 |  21:08 ⇒ 22/07/2018 | 07:57 | Аутор: СРНА

Обављено наречење архимандрита Методија за епископа диоклијског (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Иринеј вечерас је у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици обавио чин свечаног наречења архимандрита Методија /Остојића/ за епископа диоклијског.
Владика Методије (фото: Острог Тв Студио) - Фото: youtube
Владика Методије (фото: Острог Тв Студио)Фото: youtube

Архимандрит Методије је пред патријархом, епископима, многобројним свештенством, монаштвом и вјерним народом прихватио вољу и одлуку Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, који га је на овогодишњем редовном засједању изабрао за епископа диоклијског.

- Будући да је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве расудио да сам достојан такве службе, благодарим, примам и не противуријечим - рекао је новонаречени епископ диоклијски Методије, који је потом служио вечерњу службу.

У молитвеном чину су учествовали митрополити црногорско-приморски Амфилохије и загребачко-љубљански Порфирије и епископи будимски Лукијан, британско-скандинавски Доситеј, шумадијски Јован, будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Учествовали су и епископи рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, пакрачко-славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије, моравички Антоније, ремезијански Стефан, мохачки Исихије, умировљени захумско-херцеговачки Атанасије, као и архимандрит Димитрије, изабрани епископ захумско-херцеговачки и приморски.

На редовном прољећном засједању одржаном у Пећкој патријаршији и у Београду од 29. априла до 10. маја Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао је архимандрита Методија, игумана Цетињског манастира, за викара митрополита црногорско-приморског, са титулом епископ диоклијски.

Његова светост патријарх српски Иринеј сутра ће у Саборном храму христовог Васкрсења у Подгорици рукоположити архимандрита Методија у викарног епископа диоклијског.

Архимандрит Методије биће рукоположен у викарног епископа диоклијског сутра у 8.00 часова за вријеме литургије.