latinica  ћирилица
21/07/2018 |  20:28 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Рогољска жетва окупила 2.000 посјетилаца

У Рогољима код Градишке одржана је традиционална манифестација Рогољска вршидба и жетва. Преко 2.000 посјетилаца подсјетило се како су некад обављани жетелачки радови.

Тмурни кишни облаци, који су пративли већи дио овогодишње жетве, пријетили су и традиционалној манифестацији, али су жене са срповима и косци били бржи.

Осим приказа традиционалних обичаја на њиви, организована је и изложба старих као и најсавременијих пољопривредних машина. На једном мјесту могло се видјети како се некад радило, а како данас.

- Посјетиоци Рогољске жетве имају прилику видјети приказ традиционалног начина косидбе и вршидбе хљебног жира српом, косом, косачицом, самовезом, вршидбу на гувну са коњима и машином вршалицом - рекао је домаћин ове манифестације, Саво Васиљевић.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је Рогољска жетва прилика да се грађани присјете баштине и почетака пољопривредне производње.

- Имамо прилику да са једне стране видимо старе експонате и присјетимо се почетака обраде земљишта и производње хране на нашим просторима, док са друге стране видимо најсавременију механизацију и технологију у обради и пољопривредној производњи - рекао је Аџић.

Манифестацију је подржала и Влада. У наредном периоду планирају да она постане бренд Лијевче поља. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић рекао је да ће сугерисати на оплемењивању садржаја манифестације и омогућити да она буде снажнија, већа и богатија.

Ове године организовано је и такмичење мјесних заједница у традиционалним народним играма бацања камена с рамена и потезању конопца.