latinica  ћирилица
21/07/2018 |  12:32 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Приједлог измјена Закона о ВСТС упућен у Парламент БиХ

Шеф Посланичког клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је Срни да подржава приједлог измјена Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ који је Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске доставио посланичким клубовима овог дома, али да није оптимиста да ће бити усвојен у овом мандату.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Кошарац истиче да подржава ову иницијативу Републичког центра јер ВСТС, приликом избора судија и тужилаца на свим нивоима у БиХ третира та питања као да не постоје они који имају неку врсту ратне хипотеке.

"Апсолутно нисмо задовољни оним што имамо у Суду и Тужилаштву БиХ. Већина кадрова су из босанске компоненте, а то су кадрови Алије Изетбеговића који су наставили да раде. Сматрамо да су неуставне институције, као што су Суд и Тужилаштво БиХ, реметилачки фактори у БиХ, јер нису задобиле наше повјерење, а нисмо задовољни начином како се искључиво суди евентуално оптуженим за ратне злочине који долазе из реда српског народа", рекао је Кошарац.

Он сматра да републичке институције имају уставно и легитимно право да траже да се измијени Закон о ВСТС и да, у том смислу, они који имају ратне хипотеке не могу да обављају правосудне функције.

Кошарац је рекао да ће се окупити око институција Републике Српске, а прије свега Републичког центра, Владе Републике Српске и Министарства правде да на адекватан начин нађу рјешење по овом питању.

"За разлику од нас, међународна заједница сматра да не треба улазити у ову материју. Видљиво је да дио бошњачке политичке елите има утицај кроз правосудни систем на нивоу БиХ који је наметнуо високи представник и да кроз такву врсту односа дио међународне заједнице има значајан утицај на ВСТС који није припремио садржај приједлога таквог закона, иако су давали одређене сигнале да се то прихвати и да ће тражити измјене и допуне Закона о ВСТС", рекао је Кошарац.

Он каже да остаје да се у складу са Пословником и на основу примједби које утврде институције Републике Српске, у неком наредном периоду ово питање стави на дневни ред и да се оно третира у складу са Пословником у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Нисам оптимиста да ће се то десити у овом мандату јер многе комисије у Представничком дому не функционишу, па је кворум под знаком питања. Ипак, вјерујем да ће постојати снаге које ће подржати те иницијативе послије октобарских избора и да се то питање стави на дневни ред", рекао је Кошарац.

Директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Српске Милорад Којић каже да су посланичким клубовима у Представничком дому парламента БиХ послали свој приједлог законских измјена, јер ВСТС БиХ до краја јуна није објелоданио свој приједлог, на шта се обавезао.

Којић је рекао да је у њиховој верзији измјена и допуна Закона о ВСТС-у предложено да се судије и тужиоци за које се утврди да су неподобни за обављење функције, што подразумијева њихов рад за вријеме рата, могу разријешити и без дисциплинског поступка.

"Сличан приједлог је првобитно изнио и ВСТС, али га је под притиском странаца повукао", рекао је Којић за "Евроблиц".

Он тврди да је овакав приједлог законских измјена у складу са међународним прописима и да доприноси једнакости грађана пред законом.