latinica  ћирилица
20/07/2018 |  20:48 | Аутор: РТРС

Санкције Србији због струје са Косова

Европски сатови поново касне због Косова, а овај пут, Србији је запријећено санкцијама. Док Приштина краде струју, потпуно безакоње у електро-енергетском сектору, њима и одговара, јер тиме добијају још једну полугу, и поручују европским земљама да их признају, уколико хоће тачне сатове.

Према најновијем балканском барометру, за Европском унијом каснимо 50 година. Немар Приштине уштедио нам је који минут. Наиме, рупа коју су направили у континенталној мрежи проузрокавала је пад фреквенције испод 50 херца, те кашњење европских сатова прикључених на струју.

Европљани ипак то неће толерисати, а на удару је електромрежа Србије која је надлежна и за Косово.

Европски мрежни оператери у марту су договорилли да ће попуњавати недостајућу струју, али да неће толерисати девијације на мрежи веће од 60 секунди. Ово је политичко питање и потребно је и политичко рјешење. Европска континентална мрежа разматра могућност избацивања Електромреже Србије.

Електромрежа је систем спојених посуда и када на једном мјесту цури, а не надокнађује се, пада напон у цијелој мрежи, каже стручњак за енергетику, Јелица Путниковић. Крађу струје, Приштина правда тиме да Срби са сјевера не плаћају струју.

"Приштина је крала струју, не наручујући од Србије нове количине и тако је створена рупа. Приштина то оправдава чињеницом да Срби са сјевера Косова, не плаћају струју Приштини, али истина је да нико на Косову не плаћа струју", каже Путниковићева.

У Електромрежи Србије саопштили су да су понудили неколико рјешења, али да Европска асоцијација оператера не жели рјешење већ ескалацију проблема. Истина је, каже Путниковићева, да је Приштина у сваком моменту могла да добије још струје, било од Србије било од које друге земље, јер то налажу конвенције које су поштоване и у најгоре вријеме хладног рата.

"Представници енергетске заједнице, стали су на страну Приштине која жели независност. јер они уопште не инсистирају да се то ријеши стручно, него политички. ЕМС је колатерална штета", додаје она.

Приштина је, чини се, одлучила да преостале земље чланице на свој захтјев на независност опомиње и преко радио сатова, сатова на микроталасним и електричним пећницама.