latinica  ћирилица
20/07/2018 |  20:23 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Да ли је 30. септембар посљедњи рок за студенте који студирају по старом програму?

Студенти који студирају по Закону о Универзитету, посљедњим измјенама Закона о високом образовању из априла ове године, нису третирани, јер они који су били дужни да их преброје, ресорно министарство су информисали да је ријеч о спорадичним случајевима. Ипак, према незваничним подацима, број је готово 1.500 студената.

30. септембар је рок до када "стари студенти" треба да заврше студије. Међутим, због истог закона по коме су уписали факултете, и број рокова је мањи.

Иницијативу за продужетак рока за завршетак студија за још двије године, по узору на Федерацију БиХ и Србију и овај пут су покренули студенти бањалучког Правног факултета.

"Срамота би било да један број студената, а већ смо рекли да то прелази 800 студената, узме своја документа и оде на неке приватне универзитете и то заврше, дакле губимо малтене и кадар који се школовао на државним универзитетима, а добијамо дипломе приватних", каже предсједник Уније студената Републике Српске Милан Милишић.

Колико је посљедње продужење рока из 2016. имало ефекта, још није познато. Оно што поручују из Уније студената је да је број студената, данас дипломаца, смањен за 40 одсто. На захтјев ресорног министарства, Универзитет у Источном Сарајеву је доставио податке, за разлику од Бањалуке која се још пребројава.

"Ми на Универзитету имамо информацију да је кровна студентска организација упутила захтјев Министарству за продужење рока, до нас још званично ништа није стигло и с обзиром на то да рок истиче тридесетог септембра, мислим да је донекле то касно, можда је требало раније затражити тај захтјев", каже проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву доц. др Вера Ћевриз Нишић.

У објективне и субјективне разлоге вишегодишњег студија не улазимо, јер неки због болести, други због издржавање себе и чланова своје породице, нису имали привилегију да само уче. А да су раније затражили захтјев за продужење рока, јесу. И то уредно доставили на све адресе надлежних институција. Као и на нашу.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

"Приликом доношења Закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању који је усвојен у априлу ове године чланови радне групе су били и представници оба јавна универзитета, као и представници Уније студената Републике Српске. Нити један члан радне групе није поменуо могућност или дао приједлог за продужење рока на основу којег би студенти уписани на студије према Закону о универзитету могли да наставе своје школовање у складу са тим прописима."

И док студенти траже још двије године, први људи Универзитета изгледа траже све, осим продужетка.

"Универзитет има намјеру да ангажује додатне наставнике са универзитета са којима имамо уговор о пословно-техничкој сарадњи, на примјер, Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Београду или било који други универзитет, дакле, да им се омогући да имају три или четири рока и да положе три или четири испита", рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Да су исте те рокове имали раније, и да су на вријеме бринули они којима је то службена дужност, студенти у "цајтнот" не би ушли. Биће занимљиво, опет студентима права, када их комплексну правну материју државе са два ентитета, Брчко Дистриктом и кровним законима на нивоу БиХ, са три језика и националности, буду испитивали професори јединствено-правне Србије.

До наредног засједања Парламента - "старим студентима" једина је шанса Уредба Владе.