latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:16 | Аутор: СРНА

Барније: Приједлог Лондона оставља доста питања

Приједлог Велике Британије о односима са ЕУ у будућности садржи конструктивне елементе, али остаје доста питања, изјавио је главни преговарач ЕУ за "Брегзит" Мишел Барније.

Барније, који се јуче састао са новим британским министром за "Брегзит" Домиником Рабом, подсјетио је Британију да напредак у будућим односима не може бити постигнут док се не заврши са свим елементима изласка из ЕУ, конкретно са обезбјеђивањем тога да не постоји чврста граница између Републике Ирске и Сјеверне Ирске.

"Као што сам рекао министрима, постоји неколико елемената приједлога који отварају пут ка конструктивном дијалогу везано за политичко декларисање наших односа у будућности", рекао је Барније на конференцији за новинаре у Бриселу.

Он је рекао да је Британија сагласна са жељом ЕУ да се успоставе амбициозни трговински односи, равноправан терен и партнерство на пољу безбједности.

Међутим, Барније је додао да је Британији поставио многа питања и нагласио да "Брегзит" не може и неће бити оправдање за додатну бирократију.

Преговарач ЕУ је напоменуо да је остало још само 13 седмица до самита лидера ЕУ и да би до тада Брисел и Лондон трабало да заврше споразум о "Брегзиту".

Барније је рекао и то да је 80 одсто споразума спремно, али да још нема договора о томе како избјећи строгу границу у Ирској.

Британски премијер Тереза Меј изјавила је данас да прихвата то да је чврста граница у Ирској "скоро непојмљива", али је тренутни план ЕУ назвала "неизводљивим".