latinica  ћирилица
20/07/2018 |  13:17 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

За мобилност студената и академског особља обезбијеђено 55.000 КМ

Један од стратешких циљева Министарства просвјете и културе Републике Српске јесте повећање мобилности студената и академског особља, за шта је ове године обезбијеђено 55.000 КМ, истакао је ресорни министар Дане Малешевић.
Малешевић са студентима - Фото: СРНА
Малешевић са студентимаФото: СРНА

Малешевић је данас разговарао са студентима Драганом Мирошљевић, Теодором Прерад, Милицом Микић, Јованом Лукач и Татјаном Грабовац са Универзитета у Бањалуци, које су потписале уговоре о додијељеним средствима за суфинансирање међународне размјене студената ради обављања стручне праксе у иностранству.

"Уз подршку Министарства, студенти из Републике Српске боравиће на студијској пракси на акредитованим установама у Пољској, Италији, Бразилу, Њемачкој, Русији, Чешкој, Словенији, Аустрији, Швајцарској, Грчкој, Палестини и Турској", рекао је Малешевић.

Студенти су упознали министра о условима студирања на матичним факултетима, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Драгана Мирошљевић, апсолвент хемије на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци, боравила је на међународној размјени на сродном факултету у Кракову у Пољској.

Она је истакла да је њен ментор био изненађен теоријским знањем које је показала у Кракову и да се одушевила практичном наставом и опремљеношћу лабораторија у Кракову.

Милица Микић, студент четврте године физике на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци, студентску праксу обављаће у Љубљани у Словенији.

Из министарства наводе да се три студентице Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци спремају на стручну праксу у различитим земљама – студент шесте године Теодора Прерад иде у Монастир у Тунису, студент четврте године Јована Лукач у Палермо у Италији, док њена колегиница са исте године Татјана Грабовац иде у Грац у Аустрији.

Малешевић је пожелио студентима успјешно обављање праксе на универзитетима у иностранству, као и да стечена знања примијене у Републици Српској.

Министарство просвјете и културе суфинансира ове године 35 размјена студената и академског особља.

Из министарства наводе да је подржан одлазак 27 студената првог, другог и трећег циклуса студија са јавних високошколских установа из Републике Српске ради студирања или обављања стручне студентске праксе у иностранству.

У саопштењу се додаје да је подржан и одлазак шест професора са јавних високошколских установа из Републике Српске у иностранство ради образовног или научно-истраживачког рада, те долазак два професора са акредитованих високошколских установа из иностранства ради образовног или научно-истраживачког рада на високошколским установама у Републици Српској.