latinica  ћирилица
19/07/2018 |  13:42 | Аутор: СРНА

ЦИК не упоређује број бирача са пописом становништва

У Централној изборној комисији БиХ истичу да је начин израде извода из Централног бирачког списка дефинисан законом и да ЦИК није никад упоређивао број бирача са оним који се налазе на попису становништва.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

У ЦИК-у БиХ кажу поводом навода НДП-а да је у БиХ и Српској на сцени изборни инжењеринг јер на једног пописаног грађанина долази 1,08 бирача - да ЦИК изводе из Централног бирачког списка израђује на основу података које добије од Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ.

У ЦИК-у тврде да су то пунољетни грађани БиХ који имају издату важећу ЦИПС-ову личну карту.

"ЦИК не коментарише изјаве политичких странака. Немамо основа, нити смо кад упоређивали број бирача са оним који се налазе на попису становништва који је провела Агенција за статистику БиХ", рекла је данас портпарол ЦИК-а Максида Пирић.

НДП је саопштио данас да, према подацима Завода за статистику Српске и попису из 2013. године, у Српској живи 1.170.342 становника, а одлуком о закључењу Централног бирачког списка, са стањем на дан 7. мај, констатовано је да у Српској постоји 1.262.408 грађана са бирачким правом.