latinica  ћирилица
19/07/2018 |  12:30 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Мајкић: БиХ у опасности да јој се освети неодговорна власт

Мигрантска криза у БиХ све више узима маха, а БиХ никада није била у већој опасности да јој се освети неодговорна власт, која потпуно неспремна ради посао за који је изабрана, изјавила је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Мајкићева је нагласила да мигрантска криза пријети посљедицама које се тешко могу сагледати, а да се Министарство безбједности БиХ, као кључно у рјешавању овог проблема, показало потпуно неспособно.

Због тога се, тврди Мајкићева, грађани БиХ стално питају шта се може догодити и шта их све може снаћи ако мигрантска криза ескалира.

"Свакодневне информације које добијамо говоре углавном о томе чега нема. Знамо да су средства за финансирање исхране и друге потребе миграната при крају, као и да се појављују све веће потребе за ангажовањем припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, а да нису обезбијеђена ни средства за финансирање оних који то већ раде, на основу споразума Граничне полиције и МУП-а Републике Српске", рекла је Мајкићева.

Она је додала и да се не спроводи Споразум о реадмисији између БиХ и Србије, а да се институције БиХ још нису до краја организовале како би се мигрантска криза спремно дочекала и против тога земља адекватно борила.

Према њеним ријечима, и даље не постоји одговарајућа одлука о укључивању Министарства одбране, односно Оружаних снага БиХ у рјешавање овог проблема, што је потпуно неразумно.

"Тражити од МУП-а Српске да чува границу, а занемарити Оружане снаге, које располажу толиким бројем људи, говори о хаотичном стању и немогућности да Савјет министара потпуно влада ситуацијом", напоменула је Мајкићева.

Мајкићева је рекла да о тој драматичности мигрантске кризе најбоље говори однос према медијима након јучерашње сједнице Савјета министара, када су министри буквално побјегли од новинара, што, како је навела, значи да немају шта рећи и чиме умирити грађане.

МУП Српске јуче је саопштио да очекује да Министарство безбједности БиХ испоштује обавезе из недавно потписаног Споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи и надзору границе са Граничном полицијом БиХ, у којем је наведено да ће трошкови ангажовања њихових полицајаца приликом пружања помоћи граничарима бити финансирани на начин уговорен закључком Оперативног штаба за питања миграција у БиХ.

Из МУП-а Српске су подсјетили да је тај споразум потписан 18. јуна са представницима Граничне полиције БиХ и да је закључком Оперативног штаба, или Координационог тијела за питања миграција у БиХ, Министарство безбједности БиХ задужено да сноси трошкове смјештаја и исхране припадника овог министарства, док ће дневнице и остале трошкове обезбиједити МУП Српске.