latinica  ћирилица
19/07/2018 |  11:42 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Овјерене 642 кандидатске листе, 166 има недостатке

Централна изборна комисија БиХ данас је у Сарајеву овјерила 642 кандидатске листе које су испуњавале законом прописане услове, док је за 166 кандидатских листи утврђено да има недостатке.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

У саопштењу ЦИК-а као регистровани недостаци на кандидатским листама наводи се да заступљеност полова није у складу са законом, одустајање од кандидатуре, кандидат нема пребивалиште у изборној јединици за коју се кандидовао и друго.

Политички субјекти, за чије је кандидатске листе утврђено да имају недостатке, биће обавијештени да у року од пет дана, односно до уторка, 24. јула, до 16.00 часова отклоне те недостатке.

Одбијена је овјера кандидатске листе политичке странке БПС-Сефер Халиловић за предсједника и потпредсједнике Републике Српске, јер је провјером утврђено да је та странка за наведени орган власти овјерена у оквиру коалиције Заједно за БиХ.

ЦИК је одбио и овјеру двије кандидатске листе политичке странке Хрватска странка права за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер је провјером утврђено да је та политичка странка за наведени орган власти овјерена у оквиру коалиције Хрватско заједништво ХДЗ 1990-ХСП БиХ.

Одбијена је овјера три кандидатске листе ХДЗ 1990 за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер је провјером утврђено да је та политичка странка за наведени орган власти овјерена у оквиру коалиције Хрватско заједништво ХДЗ 1990-ХСП БиХ.

Није овјерена ни кандидатска листа политичке странке Прва странка за Скупштину Кантона 10, јер је провјером утврђено да та политичка странка није овјерена за наведени орган власти.

До 9. јула, кад је истекао рок за ову активност, кандидатске листе је доставило 58 политичких странака и 36 коалиција. Достављено је 808 кандидатских листи на којима се налази 7.600 кандидата, подсјећају из ЦИК-а.