latinica  ћирилица
19/07/2018 |  11:26 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

У Модричу уложено 70 милиона КМ из развојног програма и буџета

Влада Републике Српске до сада је у општину Модрича по различитим основама уложила око 70 милиона КМ из Развојног програма и из буџета Републике, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано је још 14 милиона КМ, речено је Срни у Влади Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Влада Српске у овој години улаже додатних 800.000 КМ за изградњу локалне инфраструктуре.

Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за ову локалну заједницу одобрено је 14 милиона КМ, а неки од најважнијих пројеката који су финансирани тим средставима су изградња инфраструктуре на локацији Дуга њива за шта је издвојено 5,5 милиона КМ, за унапређење система водоводне и канализационе мреже, те за реконструкцију и асфалтирање улица пет милиона КМ и за реконструкцију спортске инфраструктуре милион КМ.

Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, збринуте су 93 породице, од чега изградњом станова 45, а неповратна новчана средства добило је 48 породица. Укупна улагања за ове породице износе 1,6 милона КМ.

Према подацима Владе Српске, на подручју ове општине нема стамбено незбринутих породица.

Када је ријеч о социјалном збрињавању радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, у општини Модрича збринуто је више од 200 радника из четири предузећа, за шта је утрошено више од 700.000 КМ, док је за социјално угрожено становништво издвојено 620.000 КМ за субвенције електричне енергије.

У периоду од 2007. до 2018. године запослено је око 950 лица, за што је утрошено око три милиона КМ.

Када је ријеч о буџетској подршци привреди на подручју општине Модрича од 2006. до данас издвојено је око 4,2 милиона КМ, и то, између осталог, за подстицај извоза 2,6 милиона КМ, подстицај за запошљавање незапослених 130.000 КК, те за подршку развоја текстилне индустрије у овој локалној заједници 800.000 КМ.

У периоду од 2007. до 2018. године у развој пољопривреде општине Модрича уложено је око 22,5 милиона КМ кроз разне пројекте, од чега за подстицајна средства за развој пољопривреде и села 13,5 милиона КМ, а за заштиту од поплава 7,7 милиона КМ.

Из средстава Фонда солидарности за помоћ поплављенима у овој локалној заједници путем електронских картица/ваучера, затим кроз помоћ буџету општине, те за помоћ поплављеним привредницима и пољопривредним домаћинствима издвојено је готово шест милиона КМ.

Од 2006. године до данас Влада је издвојила и значајна средства у област здравства - 3,3 милиона КМ. За Дом здравља издвојено је 2,5 милиона КМ, од чега за санацију и опремање Амбуланте Вукосавље 513.000 КМ, док је за Завод за лијечење, рехабилитацију и социјалну заштиту хроничних душевних болесника "Јакеш" издвојено око 840.000 КМ.

Према подацима Владе Српске, од 2006. до данас у област просвјете уложено је око 1,5 милион КМ. Из Развојног програма Српске уложено је 960.000 КМ, и то за реконструкцију Основне школе "Свети Сава", изградњу петоразредне школе у Мјесној заједници Модрича и за санацију и опремање Центра за културу, док је из републичког буџета издвојено 17.000 КМ за набавку опреме, реконструкцију и изградњу објеката.

Од 2006. до 2018. године издвојено је готово седам милиона КМ кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично.

Када је ријеч о путној инфраструктури, у оквиру пројекта рехабилитације и изградње путева који се финансирају из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за реконструкцију 54 километра путне мреже на подручју општине Модрича издвојено је 5,5 милиона КМ.

Програмом рехабилитације магистралних и регионалних путева у Републици Српској рехабилитоване су двије дионице магистралног пута Шамац-Црквине-Модрича и Модрича-Шешлије у укупној дужини од 48,20 километра, укупне вриједности 3,6 милиона КМ, речено је Срни у Влади Српске.

Планираном изградњом ауто-путева у Републици Српској предвиђена је изградња ауто-пута на Коридору "Пет це" и дионице ауто-пута од прикључка на Коридор "Пет це" код Јакеша.

"Овако изграђеном путном инфраструктуром, општина Модрича имаће веома квалитетне саобраћајне везе", наглашавају у Влади Српске.

У Влади Српске указују и да велики значај за развој ове локалне заједнице има "Рафинерије уља" која запошљава око 400 радника, а инвестиције у периоду од 2008. до данас у ову компанију износиле су око 30 милиона КМ.