latinica  ћирилица
18/07/2018 |  19:36 ⇒ 19/07/2018 | 10:24 | Аутор: РТРС

Бихаћ не одустаје од протеста 26. јула у Сарајеву

Руководство Бихаћа неће одустати од протеста због мигрантске кризе, 26.јула у Сарајеву. Док министар безбједности БиХ Драган Мектић пита да ли градоначелник Бихаћа има паметнијег посла од доласка у Сарајево, Шухрет Фазлић одговара да нема, јер је мигрантска криза у граду којим руководи горући проблем.

Покушај силовања, напади на полицају, упади у куће... Бишћанима је дошло до грла. Мигранти су окупирали град. Данас из Бихаћа градоначелник Фазлић упућује питање Сарајеву: "Не знам шта треба да се деси да Министартво безбједности уради оно што законом треба да уради?".

Фазлићу је, каже, доста обећања Савјета министара и узалудиних посјета министра Драгана Мектића.

- Он је рекао прошли пут "Хајте да ја дођем у Бихаћ па да ријешимо проблем, па ако не ријешимо, сљедећи пут нека вас дође 5.000, ићи ћу и ја са вама". Дошао је у Бихаћ и ништа нисмо ријешили, него сам се само још увјерио да они не могу или неће да се баве тим проблемом. Ми у Сарајево идемо из очаја - каже градоначелник Бихаћа.

Град Бихаћ није у могућности да одреди локацију за прихватни центар.

- Питам министра Мектића зашто смо ми ти који морамо да тражимо локацију. Зашто је Бихаћ тај који, поред државне, војне и федералне имовине, сада треба да нађе локацију? Они то онда вјешто пребацују причом како Крајишници опет не могу да се договоре. Пошто се не могу договорити, нека трпе - каже Фазлић.

Док свакодневно педесетак нових миграната пристиже у Бихаћ, "НЕ" су им одлучно рекли, одлуком на општинском колегијуму, грађани Босанског Петровца. Начелник Златко Хуљић каже да не могу прихватити мигранте.

- Мигранте треба да приме земље које су богатије, јер ми немамо услове - каже Хуљић.

Бишћане за услове прихвата миграната нико не пита, сматрају грађани. Након селидбе из девастираног Дома пензионера, око хиљаду их је смјештено у Ђачки дом. Црвени крст ради на оспособљавању адекватног смјештаја у Дому, а монтирају и додатне шаторе за породице с дјецом.

Док је сада познат коначан број миграната у Ђачком дому, на питање гдје су преостале 2.000 миграната, у Црвеном крсту одговарају да су то "турисити" који имају новац и изнајмљују приватни смјештај. Откуда новац људима, који већ дуго путују, пребацујући се илегално из државе у државу?!

- О томе треба да се брину институције које су надлежне да преиспитају улогу тих људи у БиХ, Србији и свим земљама кроз које су прошли. Треба да знају гдје и зашто иду и која је њихова улога у свему овоме, те да поступе у складу са тим - истиче Селам Миџић, секретар ЦК Бихаћ.

Од јуче је бар мало одахнула Ружица Дражић, која живи одмах уз девастирани Дом пензионера, из којег су мигранти морали да оду. Дјецу пред зградама у овом дијелу града, тешко је видјети, а и мјештани су се, кажу, нагледали свега.

- Смрди све, они у Дому нису имали ни тоалет. Прљави су, ложили ватру унутра, галамили и по ноћи и по дану... Често су избијале туче између њих и полиција је интервенисала. Нисмо се осјећали сигурно - прича Дражићева.

Сигурно се не осјећају ни мјештани поред граничног прелаза Изачић. Мјештанин Захид Халилагић каже да мирног сна више нема.

И док се Бишћани у овом дијелу града припремају да дочекају будни још једну ноћ,Савјет министара усвојио је Информацију Министарства безбједности повећаном приливу миграната. Наложено је провођење свих приоритета из Акционог плана хитних мјера. На наредној сједници требало би да буде одлучено даљње јачање границе према Србији и Црној Гори, уз повећање броја полицајаца. Од почетка године, у БиХ је пријављено више од 8.000 нелегалних миграната, а готово 7.500 намјерава да затаржи азил.