latinica  ћирилица
18/07/2018 |  18:12 ⇒ 18:16 | Аутор: БЕТА

Модрић из фудбалског сна у затвор!

Врховни суд Хрватске одлучио је да ће се капитену репрезентације и играчу Реал Мадрида Луки Модрићу, због лажног сведочења на суђењу бившем челнику Динама Здравку Мамићу, судити у Загребу умјесто у Осијеку.
Лука Модрић - Фото: Getty Images
Лука МодрићФото: Getty Images

Оптужница против Модрића подигнута је у марту пред Општинским судом у Осијеку, гдје се водио поступак и против Мамића, који је у јуну неправоснажно осуђен на шест и по година затвора због извлачења милиона из загребачког клуба.

Уочи изрицања пресуде Мамић је побјегао у БиХ, чије држављанство има уз хрватско.

У образложењу одлуке о премјештању поступка против Модрића у Загреб, Врховни суд је навео да су прихваћени аргументи Модрићеве одбране да има пребивалиште у Загребу и да спис ни на какав начин није везан уз Осијек.

Очекује се да ће на јесен бити заказана сједница оптужног вијећа које оптужницу против капитена вицешампиона свијета може да потврди, одбаци или врати тужилаштву на дораду.

Осијечко тужилаштво терети тридесетдвогодишњег Модрића да је 13. јуна прошле године на суђењу Мамићу и још тројици свјесно неистинито исказао да је анексе уговора о професионалном игрању фудбала, којима се регулише подјела трансферног обештећења 50:50 одсто између њега као играча и клуба, потписивао сваки пут када би продужавао професионални уговор и да је анексе поново потписао након одласка у нови клуб због наводне измјене банковног рачуна на који новац треба да буде уплаћен.
Тужилаштво Модрића терети да је наведено исказивао иако је знао да то не одговара истини јер је наведене анексе потписао у вријеме када је већ играо за нови клуб, послије реализације уговора између клубова, при чему је цјелокупан износ припао матичном клубу.

Лука Модрић испитан је у јулу прошле године због сумње да је дао лажни исказ, а потом је новинарима рекао да му је савјест мирна и да вјерује да ће истрага доказати да није крив. Тужилаштво сматра да је Модрић промјенио исказ у корист Мамића.

Модрић је на суђењу Мамићу и осталима свједочио половином јуна прошле године о детаљима свог трансфера у Тотенхем 2008. Његов, као и трансфер играча Ливерпула Дејана Ловрена у стране клубове су предмет оптужнице против Мамића, а тужилаштво сматра да двојица играча нису имала право на 50 одсто трансферног обештећења, већ да је на тај начин Мамић извлачио новац из Динама.

Бивши челник и садашњи савјетник Динама, његов брат Зоран Мамић, бивши Динамов директор Дамир Врбановић и порезник Милан Пернар неправоснажно су у јуну проглашени кривима за извлачење око 116 милиона куна (15,5 милиона евра) и наношење штете државном буџету од око 1,6 милиона евра.

Сви су осуђени на затворске казне – Здравко Мамић на шест и по година, Зоран Мамић на четири године и 11 мјесеци, а Врбановић, који је извршни директор Хрватског фудбалског савеза (ХНС), на три године. Уз њих је осуђен и порезник Милан Пернар који је добио четири године и два мјесеца затвора.

По хрватском закону, особе осуђене на казну већу од пет година морају одмах у затвор, али је Здравко Мамић уочи изрицања пресуде побјегао у БиХ, где је убрзо ухапшен.