latinica  ћирилица
18/07/2018 |  16:19 ⇒ 19/07/2018 | 07:46 | Аутор: РТРС

Провјерени кадрови у изборну трку и у бањалучкој регији

ЦИК БиХ почиње овјеру кандидатских листа. Рок за отклањање неправилности, буду ли уочене, јесте пет дана. На провјеру ће и листе за бањалучку регију, чији су носиоци бирачима добро позната имена. И овај пут, странке су одлучиле да кандидате за Народну скупштину и Парламент БиХ предводе искусни кадрови - актуелни парламентарци, министри, директори јавних предузећа, лидери партија.

Највећа странка, СНСД, по опробаном рецепту, у прве редове поставила је дугогодишње политичаре, који су страначке интересе заступали у заједничким институцијама.

Ту би, у наредне четири године, могао да остане и Небојша Радмановић, који је носилац листе СНСД-а за Парлмамент БиХ у Изборној јединици 1.

Кандидате ове странке, за Парламент Српске, међу којима су предсједавајућа Вијећа народа Нада Тешановић, министар финансија Зоран Тегелтија, директор УКЦ-а Владо Ђајић, и бивши посланик Срђан Мазалица, предводи Никола Шпирић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

- Имамо јаку листу, очекујемо побједу и раст најмање за једног или два посланика у односу на 2014. годину - рекао је Шпирић, носилац листе СНСД за НСРС у Изборној јединици три.

Каква су очекивања у највећој опозиционој странци, СДС-у, не желе да открију. У Изборној јединици један у трци за Парламентарну скупштину БиХ предводиће их актуелни министар безбједности Драган Мектић. Народни посланик Давор Шешић, у битку за нови мандат, креће као носилац листе СДС за НСРС у Изборној јединици три.

"Имамо процјене, али нећемо их износити у јавност. Свакако да очекујемо изборни раст, вриједно радимо", каже Шешић.

Позната имена и на врху листа ДНС-а. Драгутин Родић, као носилац, бори се за улазак у Представнички дом Парламента БиХ.

Први парламентарац Српске, Недељко Чубриловић, који предводи кандидате ДНС-а за Народну скупштину, очекује добар изборни резултат.

"Овај пут у Изборној јединици три очекујемо најмање два посланичка мамндата директно. То је наш циљ, мислим да је реално постављен, на бази параметара које имамо у овом тренутку", истакао је Чубриловић, предсједник НСРС и носилац листе ДНС-а за НСРС у Изборној јединици три.

Циљеве је поставила и ПДП, чији предсједник Бранислав Бореновић, предводи кандидате за Парламент БиХ. Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, бориће се за мјесто у Парламенту Српске, као носилац ПДП-ове листе за Бањалуку. На листи је и најмлађи одборник у бањалучкој скупштини Драшко Станивуковић.

"Три најважније ствари које ће ПДП са партнерима радити у Републици Српској, у новој Влади Српске, јесте да направимо услове да људи живе безбједно и да живе од свог рада", нагласио је Црнадак.

У Социјалистичкој партији, имена носилаца договорена су још у јануару. Листу за Парламентарну скупштину предводи искусни политичар Живко Марјанац. Када је ријеч о Парламенту Српске, прво име на листи, новије је у политичким водама - Горан Селак, директор КПЗ-а Бањалука.

Предсједник НДП-а и народни посланик Драган Чавић, нови мандат у Парламенту Српске могао би да обезбиједи као носилац листе коалиције "НДП ДРАГАН ЧАВИЋ-НС-СНС-СЛОБОДА".

Кандидати његове странке за Парламентарну Скупштину БиХ биће на листама коалиције "СДС листа".

Мање странке своје шансе тражиће на компензационим листама, попут Уједињене Српске, чији је лидер Ненад Стевандић на СНСД-овој листи за Парламент БиХ, док ће лидер Српске радикалне странке, Миланко Михајлица поново на СДС-ову листу за Парламент Српске.