latinica  ћирилица
18/07/2018 |  13:25 ⇒ 19/07/2018 | 08:10 | Аутор: СРНА

Нема новца за полицајце МУП-а Републике Српске

Иако су постојала обећања Међународне организације за миграције о финансирању трошкова за смјештај и исхрану 60 припадника МУП-а Републике Српске који су на испомоћи припадницима Граничне полиције БиХ, средства још нису обезбијеђена, па је неопходно да ИОМ одмах провјери могућност за финансирање ових полицајаца с Европском агенцијом за управљање спољним границама, наведено је у информацији Министарства безбједности БиХ која је у посједу Срне.
Полиција Српске (Фото: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Полиција Српске (Фото: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

"Гранична полиција је разговарала са представницима МУП-а Српске о ангажману додатних 30 полицајаца на локацијама Зворник и Јања да би се заштитила граница од незаконитог уласка миграната на територију БиХ, с обзиром на то да је тренутно на том подручју значајан број покушаја илегалног преласка границе. Покренуте су активности на ангажовању додатних 15 полицајаца МУП-а Српске", пише у информацији.

Ангажман ће зависити од могућности обезбјеђења додатних средстава посредством ИОМ-а за смјештај и исхрану тих 15, као и 60 полицајаца МУП-а Републике Српске који су већ ангажовани, истакнуто је у информацији Министарства безбједности БиХ о стању у области миграција која ће бити разматрана на данашњој сједници Савјета министара БиХ.

У тексту пише и да је, на основу споразума Граничне полиције и МУП-а Српске, тих 60 полицајаца МУП-а Републике Српске ангажовано на локацијама Требиње, Фоча и Зворник.

Ангажовано је и 15 припадника полиције Брчко дистрикта.

"У недостатку капацитета Граничне полиције донесена је одлука о пружању подршке, на период од 30 дана, 20 полицајаца Агенције за истраге и заштиту и 30 полицајаца Дирекције за координацију полицијских тијела у заштити границе од незаконитог уласка миграната на територију БиХ", пише у информацији коју је потписао министар безбједности БиХ Драган Мектић.

У информацији је истакнуто да су представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ информисали да је Црвени крст при крају расположивих средстава за потребе миграната и да ће 15. јула остати без средстава.

Став Координационог тијела за питања миграција - Оперативног штаба јесте да би финансирање исхране миграната требало да обезбиједи УНХЦР.

"На повећани улазак миграната у БиХ утицало је увођење безвизног режима између Србије и Ирана који се злоупотребљава. Потребно је с представницима Србије разговарати о спровођењу Споразума о реадмисији између БиХ и Србије, с посебним акцентом на повратак држављана Ирана у Србију у складу с тим споразумом у циљу рјешавања тог проблема", навео је Мектић у информацији.

Мектић је истакао да је Министарство безбједности припремило приједлог одлуке о измјенама и допуни одлуке о формирању Координационог тијела за питања миграција, према коме у састав тог тијела, када дјелује као Оперативни штаб, улазе и представници Министарства одбране, Министарства цивилних послова и представник Омбудсмана за људска права БиХ.

"Омбудсман је навео да представници те институције, у складу са надлежностима, не могу бити чланови Оперативног штаба, али да могу учествовати у својству посматрача. Приједлог те одлуке достављен је на мишљење Канцеларији за законодавство Савјета министара и Министарству финанција и трезора", пише у информацији.

Мектић је написао да је Координационо тијело за питања миграција - Оперативни штаб на састанку 4. јула закључило да Гранична полиција наставља да активно ради на заштити границе БиХ, захваљујући ангажману и помоћи 140 припадника Дирекције за координацију полицијских тијела, МУП-а Републике Српске, СИПА и полиције Брчко дистрикта.

МУП Српске: Министарство безбједности да испоштује обавезе

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске речено је да очекују да Министарство безбједности испоштује обавезе из недавно потписаног споразума о пружању помоћи и оперативној сарадњи и надзору границе са Граничном полиције БиХ.

Из МУП-а Српске су подсјетили да је тај споразум потписан 18. јуна са представницима Граничне полиције БиХ и да је закључком Оперативног штаба, или Координационог тијела за питања миграција у БиХ, Министарство безбједности БиХ задужено да сноси трошкове смјештаја и исхране припадника овог министарства, док ће дневнице и остале трошкове обезбиједити МУП Српске.