latinica  ћирилица
18/07/2018 |  11:31 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Брчко- средства за рад мјесних заједница

Влада у Брчком уплатила је 345.000 марака за рад мјесних заједница.

Средства су добиле само оне мјесне заједнице које су на вријеме поднијеле финансијски извјештај о раду.

Мјесне заједнице с већим бројем становника незадовољне су износом јер су им, кажу, потребе много већи.

С друге стране, Влада од мјесних заједница тражи већу одговорност и финансијску дисциплину.

Мјесна заједница Грчица једна је од најбројнијих у Брчком и њено руководтсво је често хваљено због брзог и ефикасног рјешавања обавеза грађана. Надлежни из ове мјесне заједнице кажу да пет хиљада марака за годину није довољно и због тога, кажу, остаје много посла неурађено.

- Све се своди на редован рад, плаћање дажбина струја, смеће, канализација, одржавање самог објекта, нормални трошкови...Међутим, да би се нешто другачије пословало морају бити много већа средства, каже Ведран Јовичић, предсједник МЗ Грчица, Брчко.

Од 78 мјесних заједница девет није ове године добило средства за рад, јер нису на вријеме доставили извјештај о прошлогодишњем пословању.

У Влади кажу да је то недопустиво,и да ће због тога ускоро мијењати закон.

- Ми ћемо ијењати закон тако што ћемо дефинисати област од јавног интереса за Брчко дистрикт и након тога ће услиједити и одлука о суфинансирању програма утрошка средстава, нагласио је Срђан Блажић, шеф ресорног одјељења у Влади дистрикта.

Измјене закона су због мјесних заједница у којима је видљив ефикасан рад. Формалност у раду више није могућа, кажу у Влади, па ће сваки будући пројекат имати тачно одређен јавни интерес.

- Сви грантови који се буду дијелили имаће своју јасну намјену, мораће проћи кроз јавни позив, кроз јасно бодовање, и јасно видљиву друштвену корист, додаје Блажић.

У бројнијим мејсним заједницама траже такође да осим добрих пројеката разлог за увећан износ финансирања буде и број становника.

Бројније заједнице, свакако, имају веће потребе него оне пет или десет пута мање од њих.