latinica  ћирилица
18/07/2018 |  10:43 | Аутор: СРНА

Дачић: За Београд важно да због Космета има што јачу међународну позицију

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да посјета предсједника Србије Александра Вучића Француској и афирмативан став француског предсједника Мануела Макрона појачава позицију Србије у дијалогу Београда и Приштине.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Свакако да је за Србију веома важно да има што јачу међународну позицију и у том смислу позиција Србије се промијенила значајно у ових шест година. Србија је постала поуздан и кредибилан партнер који не изненађује својим потезима наше партнере било на Западу било на Истоку. Посвећени смо дијалогу и мирном рјешењу проблема у региону", рекао је Дачић.

Он је нагласио да у том смислу може само да буде позитиван ефекат ових посјета и поновног зближавања са Француском, као што је био и позитиван ефекат успостављања позитивних односа са Њемачком.

"Предстоји рад са појединим земљама које су нам биле традиционални партнери вијековима, као са САД. Циљ треба да буде успостављање контакта и оваквог начина комуникације са новом америчком администрацијом и предсједником Трампом, секретаром Помпеом и потпредсједником Пенсом", сматра Дачић.

Он је оцијенио да треба наћи заједнички интерес како би сви били спремни да подрже идеју Београда и да би се дошло до компромисног рјешења за највећи проблем у региону, а то је питање Косова и Метохије, преносе београдски медији.

Предсједник Србије Александар Вучић данас ће се у Бриселу састати са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем у новој рунди разговора о свеобухватном споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине.