latinica  ћирилица
17/07/2018 |  22:12 ⇒ 18/07/2018 | 07:46 | Аутор: РТРС

Шпирић: СзП потрошио четири године на подривање институција Српске

Претходне четири године Савеза за промјене, са СДС-ом на челу, протекле су у подривању институција Републике Српске, а то су једине институције које могу да функционишу и које су стабилне, рекао је за Алтернативну телевизију Никола Шпирић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Шпирић је истакао да се Савез за промјене, предвођен СДС-ом, заклео да ће центар одлучивања пребацити у Сарајево. Он наводи да су представници овог савеза, који су имали међународне контакте говорили о Републици Српској као о проблему.

Додао је да су СзП и власт на нивоу БиХ константно покушавали да зауставе економски развој Републике Српске, између осталог, блокирајући више од 700 милиона КМ.

Шпирић сматра да власт на нивоу Републике Српске и представници Српске на нивоу БиХ морају бити из истог политичког блока, оцијенивши да су претходне четири године биле године тумарања, заблуде, испуњавања жеља Сарајеву и међународној заједници, али да је Српска опстала и остала на чврстим ногама.

Он истиче да је у овом мандату изгубила Република Српска, али и БиХ, те да власт на оба нивоа мора бити из истог политичког блока да се опет не би "протраћиле" четири године у сукобима и свађама.

Према његовим ријечима, Савез за промјене је када је отишао у Сарајево на Републику Српску гледао као на иностранство.

Шпирић истиче да је СНСД на челу са Милорадом Додик прошао све изазове и са правом очекује побједу на изборима и за предсједника Републике Српске и за српског члана Предсједништва.

Он је рекао да се мора поштивати воља бирача који ће одлучити на изборима 7. октобра, а које је позвао да одлуку донесу на основу правог поређење кандидата.

Када је ријеч о кандидатима за српског члана Предсједништва БиХ, Шпирић је навео да Милорад Додик улази "у ринг" и рјешава проблеме, за разлику од Младена Иванића који је "у фази чекања".

Шпирић каже да је Додик показао компетенције да састави коалиционе партнере, да направи партијски блок са невладиним сектором оданим Републици Српској, за разлику од других.

Шпирић је оцијенио да је Влада Жељке Цвијановић, упркос опструкцијама из Сарајева, урадила фантастичан посао и сачувала макроекономску стабилност.

- Завршавамо ову годину са 120 километара ауто-пута, завршавају се клинички центри, болнице, мостови, школе, вртићи. Опозиција нема програм, а ми смо напрвили добру основу за нови старт у наредне четири године, а да би дошло до новог старта мора бити политичке стабилности, коју одређују грађани на изборима и иста композиција власти и у Бањалуци и у Сарајеву - поручио је Шпирић.

Када је ријеч о НАТО, Шпирић наводи да чланство у ту алијансу тражи политичку одлуку, подсјетивши да је СНСД када је био дио власти на нивоу БиХ доносио одлуке и стајао иза њих.

- Треба поштивати одлуку Народне скупштине о неутралности - наглашава Шпирић.

Он је рекао и да је власт у БиХ неспремно дочекала мигрантску кризу.

- Мора се знати ко су мигранти, одакле долазе, чиме се баве и шта намјеравају. Нико не каже да су сви терористи, али могу се крити међу њима - напомиње Шпирић.

Он сматра и да Обавјештајна служба мора бити под парламентраним надзором јер је опасно у мултуетничкој земљи дати ингеренције у једне руке.

Говорећи о страдању Бањалучанина Давида Драгичевића, Шпирић је навео да су институције обавезне дати одговор јер протести то неће ријешити. Шпирић сматра да овај случај опозиција политички злоупотребљава.

РТРС/СРНА