latinica  ћирилица
17/07/2018 |  19:45 ⇒ 19:52 | Аутор: Index.hr

"Томпсон забрањен у пола Европе, у Хрватској у аутобусу с фудбалерима"

На инсистирање фудбалских репрезентативаца Хрватске, и супротно званичном програму, пјевач Марко Перковић Томпсон јуче се нехотице претворио у кључног актера дочека "ватрених" у Загребу, пише портал Индекс.
Лука Модрић - Фото: HRT
Лука МодрићФото: HRT

Томпсон се "случајно" појавио на аеродрому и тамо се укрцао у аутобус с фудбалерима, од којих су неки одмах одушевљено објавили фотке на друштвеним мрежама на којима с њим позирају. Онда је неко вријеме био и централна фигура телевизијског преноса, током којег се могао чути и разговор између Томпсона и капитена репрезентације Луке Модрића, који је у том тренутку рекао да је први услов фудбалера био Томпсонов наступ на Тргу бана Јелачића.

Када се бус с репрезентацијом коначно кроз невјероватну гужву пробио довољно близу позорнице на Тргу бана Јелачића, чинило се да је у тој маси нестао и Томпсон, али играчи су га у једном тренутку позвали на позорницу, на којој је отпјевао а капела верзију своје пјесме "Лијепа ли си", која је протеклих година постала незванична химна хрватске фудбалске репрезентације.

Једини негативан детаљ који су забиљежили страни медији

Томпсонову водећу позицију у цјелодневном слављу забиљежили су и неки страни медији, питајући се шта један екстремно десни пјевач, познат по свом кокетирању с усташтвом, ради у друштву свјетских вицешампиона у фудбалу. Био је то вјероватно једини негативан детаљ који су свјетски медији синоћ забиљежили у Загребу.

Томе се не треба чудити ако се зна да остатак Европе није тако благонаклон према Томпсоновом лику и дјелу и начину како се дотични најчешће третира у Хрватској, у којој жели да се промовише у дежурног извођача за све важне националне догађаје.

Томпсонови концерти забрањени у Њемачкој, Холандији, Швајцарској, Словенији...

Томпсонови концерти досад су били забрањени или отказани због јавног притиска, између осталих, у Холандији, Њемачкој, Швајцарској и Словенији, државама у којима се овај извођач описује као промотер неонацизма и усташтва, памти се његово пјевање кољачке пјесме "Јасеновац и Градишка Стара", као и чињеница да му највећи хит започиње с усташким поздравом.

На примјер, прије двије године, крајем јула, одлуком градског вијећа швајцарског града Шлирена, забрањен је концерт Марка Перковића Томпсона који је у том градићу поред Цириха требало да се одржи 3. септембра.

"Организатор концерта, фирма Кронајт (Cronight), жалила се на одлуку градског вијећа Шлирена представнику кантоналне владе у округу Дитикон, који је, међутим, потврдио одлуку о забрани", саопштио је град Шлирен.

"Ултранационалистички поглед на свијет"

Швајцарски конзервативни лист Ноје цирхер цајтунг у чланку је Томпсона описао као извођача који "увијек изнова" упада у очи због "ултранационалистичких погледа на свијет" и "величања фашистичког режима усташа". Кантонална влада је пак додатно потврдила одлуку градских власти Шлирена.

Слична образложења су се могла чути и кад је Томпсон покушао да наступи у Берлину и Марибору.

У Хрватској се на Томпсоновим концертима окупља десно гласачко тијело, које, понесено његовим пјесмама националне тематике, зна да приреди и невјероватне изливе мржње, какав је на примјер забиљежен на прослави годишњице "Олује" у Книну 2015. Тада је маса на Томпсоновом концерту, након што је он свој хит "Чавоглаве" започео стандардним "За дом спремни", гласно скандирала "Убиј Србина".

Због свега тога је проблематично било јучерашње гурање Томпсона у први план јер он нити је извођач који уједињује Хрвате, нити његово присуство на величанственом дочеку за свјетске вицешампионе у фудбалу шаље у свијет добру слику о Хрватској, пише Индекс.