latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:17 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Требиње: Нова спомен-соба борцима Одбрамбено-отаџбинског рата

Требиње би, до почетка наредне године, требало да добије нову спомен-собу борцима Одбрамбено-отаџбинског рата. Нови објекат требало би да буде трајно рјешење, а иницијативу је подржала Градска управа.

Након уклањања дијела објекта Борачке организације, за потребе изградње Палате правде, постојећи, дотрајали простор спомен-собе изгубио је функционалност. Први радови за нови објекат, урађени су прије седам дана.

"Тражили смо да се нађе адекватно мјесто, да буде модернија спомен-соба, пошто је постојећа направљена 1996. године и  прва је у Републици Српској", каже Перо Мишељић, предсједник Градске Борачке организације, Требиње.

Идеја је наишла и на одобравање грађана.

Данило Милишић истиче да му је драго да је неко схватио да је вријеме да се нешто уради.

"Ово је корисно искоришћена површина за спомен-соба, која ће бити изграђена уз Споменик браниоцима Требиња. Припремљена је документација за расписивање тендера за изградњу", рекао Милишић.

Градоначелник требиња Лука Петровић каже да ће бити комплетиран комплекс борцима из протеклог рата. Идејно рјешење нове спомен-собе поклон је архитеката Требиња.

"Комплекс има нову симболику сузе, која истиче из централног дијела споменика. У основи је крст, а она континуално води посјетиоца кроз читав објекат, кроз поставку спомен-собе", рекла је Миљана Вујачић архитекта Пројектног бироа Контура.

Централни дио спомен-собе носиће тругаони стуб, који је персонификација Републике Српске.

Осим фотографија 258 страдалих бораца Требињске бригаде, сталну поставку ће чинити и документи о ратном путу јединице и сачувани експонати из протеклог рата.