latinica  ћирилица
17/07/2018 |  11:41 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Вашингтон: Нема попуста за Европљане - гледамо само свој интерес

САД ће се руководити искључиво властитим интересима када је ријеч о санкцијама Ирану и кажњаваће све европске компаније које буду пословале са Техераном, поручио је Вашингтон у одговору на захтјев ЕУ да неке фирме буду поштеђене од америчке одмазде.
Вашингтон - Бијела кућа  (Фото.sfgate.com) -
Вашингтон - Бијела кућа (Фото.sfgate.com)

ЕУ и министри Њемачке, Француске и Велике Британије зтражили су да САД са списка фирми избришу оне које послују са Ираном у секторима здравства, финансија, енергије и производње аутомобила.

Међутим, амерички државни секретар Мајк Помпео и Министарство финансија одбацили су такав захтјев, преноси "Ен-Би-Си њуз".

Американци поручују да ће на Иран извршити финансијски притисак без преседана, а изузетке ће правити само ако буду служили њиховим националним интересима.

Европске државе труде се да заштите своје компаније које послују са Ираном, након што се администрација америчког предсједника Доналда Трампа повукла почетком године из нуклеарног споразума са Техераном.

Тим споразумом су укинуте међународне санкције Ирану у замјену за пристанак Техерана да одустане од нуклеарног програма и подвргне се обимним мјерама контроле.

Америчко напуштање споразума значи да ће европске компаније које су почеле да послују са Ираном након укидања међународних санкција сада бити подвргнуте америчким санкцијама и искључене из финансијског система којим доминирају САД, подсјећа "Спутњик".

Прва рунда нових америчких санкција према Ирану ступа на снагу у августу, а оне које се односе на извоз нафте у новембру.

Истовремено, Европљани се труде да задрже Иран у нуклеарном споразуму, упркос америчкој објави економског рата тој земљи.

Европски планови се фокусирају на могућност финансирања Ирана у другим валутама умјесто долара, на директне исплате централних банака за иранску нафту, као и на друге финансијске и економске мјере.