latinica  ћирилица
17/07/2018 |  11:21 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Регистровано 307 нових предузетника, а 224 престало са радом

Одјељење за привреду у бањалучкој Градској управи издало је за шест мјесеци ове године 307 одобрења за рад самосталних предузетника, док је њих 224 престало са радом, речено је Срни у овом одјељењу.
Улаз у Градску управу Бања Лука - Фото: РТРС
Улаз у Градску управу Бања ЛукаФото: РТРС

Најчешће се региструју угоститељска и трговинска дјелатност.

Прошле године су од 1. јануара до 30. јуна издата 303 одобрења за рад самосталних предузетника, док је 218 њих престало са радом. Током 2017. године регистровано 576 самосталних предузетника, а 554 су престала са радом.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић рекао је Срни да је град Бањалука у протеклом периоду много урадио на унапређењу пословног окружења, наводећи, између осталог, да је од маја 2015. године град носилац сертификата БФЦ за повољно пословно окружење, као и да су поједностављене процедуре за регистрацију предузетника, које се заврше у року 24 часа од предаје комплетног захтјева.

Комљеновић је навео да се стимулише развој предузетништва, да су смањени парафискални намети, те да је формирана пословна зона "Рамићи-Бањалука".

Он је нагласио да је у Одсјеку за локални економски развој основан Центар за инвеститоре с циљем пружања помоћи инвеститорима у покретању бизниса, регистрацији привредних субјеката, као и добијању неопходних дозвола за грађење, дозвола за рад и рјешавање других питања из надлежности Градске управе.

Комљеновић је истакао да је у Одјељењу за просторно уређење Градске управе уведен једношалтерски систем за предмете из области просторног уређења.

Према његовим ријечима, с циљем унапређења пословног амбијента уведене су и олакшице при плаћању накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте, као и олакшице при изградњи производних погона.

Према регистру предузетника, на подручју града Бањалука је закључно са 30. јуном регистровано 4.195 самосталних предузетника.