latinica  ћирилица
17/07/2018 |  09:35 | Аутор: СРНА

Литија поводом сјећања на страдање царске породице

У знак сјећања на трагични догађај 1918. године - убиство посљедњег руског цара Николаја Другог Романова и његове породице, у Свердловској области прошла је литија од око 100.000 људи из разних региона коју је предводио патријарх московски и све Русије Кирил.
Литија поводом сјећања на страдање Романовић (Фото: Риа Новости) - Фото: РИА Новости
Литија поводом сјећања на страдање Романовић (Фото: Риа Новости)Фото: РИА Новости

Обиљежавање је почело поноћном литургијом у Храму на крви у Јекатеринбургу, мјесту гдје су стријељани Романови, а потом су вјерници кренули ка Ганиној јами - рудницима гдје су 100 година скривана тијела цара, његове супруге, њихово петоро дјеце и слуга који су убијени заједно с њима.

Тужна поворка прешла је скоро 21 километар за мање од четири сата, преноси руски "Први канал".

"Шта се десило са нашим народом? Земља је била пуна цркава, сви људи су били крштени, зашто се то догодило, зашто су убице повукле обарач?", упитао се патријарх Кирил.

Посмртни остаци царске породице пронађени су тек прије неколико деценија. Дуго је трајала расправа о томе коме они припадају и на крају је Истражна комисија саопштила да је нова генетичка експертиза потврдила да је ријеч о царској породици.

На данашњи дан прије 100 година у Јекатеринбургу је звјерски убијен посљедњи руски цар Николај Други Романов и његова породица. Данас се на мјесту злочина налази Храм на крви, а Руска православна црква је 2000. године чланове убијене царске породице прогласила за свете новомученике.