latinica  ћирилица
16/07/2018 |  20:21 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Централна банка не поштује судску одлуку о исплати Српској са рачуна УИО

Да се Република Српска суочава са опструкцијама у намјери да дође до онога што јој и припада потврђује и извршење правоснажне пресуде у њену корист, којом је Управа за индиректно опорезивање БиХ дужна да јој исплати 15 милиона КМ и затезне камате, због расподјеле прихода за 2009. и 2010. годину. Централна банка БиХ и неколико банака у Федерацији одлучили су ипак, да не поступе по рјешењу Суда БиХ.

Републичко правобранилаштво одлучно је да Српска наплати оно за шта је закинута.

Дуг је повећан на око 28 милиона КМ, а с обзиром на то да је Федерација мјесецима кочила договор у Управном одбору Управе, били су принуђени да новац принудно траже повлачењем средстава са рачуна банака.

Међутим, иако иза Српске стоји правоснажна пресуда и рјешење о извршењу бх. Суда, неколико банака из Федерације, али и, што је врло битно, Централна банка БиХ, одлучили су да се ставе изнад суда и закона.

Њихово образложење како се на наведеном рачуну не могу спроводити рјешења о извршењу, суд је већ раније одбацио.

"Ради се о неоснованим наводима и на тај начин се противправно задржава започета исплата предметног потраживања", каже Слађана Космајац, замјеник правобраниоца Републике Српске.

Зашто не поштују одлуке судова из Централне банке није нам одговорено ни након десет дана.

Покушали смо добити одговоре и од вицегувернера из српског народа Милице Лакић, али нас је она, позивајући се на процедуре, упутила на Службу за односе са јавношћу и Кабинет гувернера, гдје и даље ћуте. Можда и не чуди, када је право јасно.

"Правоснажна судска пресуда било ког суда- и у Српској, и у БиХ и у Федерацији и Брчко дистрикту, мора се извршити, у супротном представља кривично дјело", истиче Млађен Мандић, замјеник правобраниоца БиХ.

Међутим, право је једно, а реално стање другачије. У Правобранилаштву Српске, кажу, неће одустати.

"Правобранилаштво је провело све потребне радње о извршном поступку за које је надлежно. Поступање органа управљања Централне банке и неколицине банака из Федерције беспредметно је коментарисати. То је посао других надлежних органа који су обавијештени о непоступању ових банака", наводи Космајац.

А хоће ли надлежни органи реаговати тек ће се видјети. Или ће допустити да Централна банка и даље својевољно ужива статус недодирљивих и, мимо највиших бх. правосудних инстанци, кроји неко своје право у којем правде, за тежњу Српске да добије оно што јој припада, очигледно нема.