latinica  ћирилица
16/07/2018 |  20:11 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Хоће ли осуђени за ратне злочине моћи на пријевремену слободу?

Суд и Тужилаштво БиХ, који су под политичким, и утицајем дијела међународне заједнице, Република Српска не може да подржава, поручио је шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац, након посјете ратним осуђеницима у КПЗ-у Фоча. Најавио је и да ће Република Српска тражити измјене и допуне Закона о извршењу кривичних санкција, како би осуђенима било омогућено пуштање на слободу, након издржане двије трећине казне.

Сви досадашњи показатељи говоре да Суд БиХ искључиво суди Србима и да се не процесуирају злочини над припадницима српског народа, или се за готово идентична кривична дјела ратног злочина Бошњаци кажњавају много блажим казнама, рекао је Кошарац.

Апсурдно је и да, Законом о извршењу кривичних санкција БиХ, није предвиђена могућност пријевременог пуштања на слободу, након двије трећине одслужене казне, због чега ће Српска тражити измјене и допуне овог закона, како би се увела и ова могућност, најавио је Кошарац.

"Мислим да ћемо имати врло активну улогу у наредном периоду, цијенећи суптилност и проблеме приликом доношења одређених закона на нивоу Парламента БиХ, али сигурно да ћемо радити на томе да кроз институције Српске нађемо нови приједлог измјена и допуна Закона о извршењу кривичних санкција", рекао је Кошарац.

На то је српске представнике у заједничким институцијама обавезала и Народна скупштина Републике Српске, закључком који је усвојен на прошлој сједници, чиме би законодавство БиХ било усклађено са европским.

"Потребно је да се покушају примијенити правила која важе у Хашком суду, а то је да се након двије трећине казне људи пусте на слободу", каже Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, истиче да би то било најбоље рјешење.

Према подацима који су се могли чути током расправе у Народној скупштини, на овај начин услов за пријевремено пуштање испунило би 67 српских притвореника, од којих су многи у веома лошем здравственом стању.

Осим тога, институције Републике Српске инсистираће и на анализи Закона о Високом судском и тужилачком савјету, јер у Тужилаштву и Суду БиХ и данас раде ратни кадрови Алије Изетбеговића и суде Србима, што је потпуно неприхватљиво, каже Кошарац.