latinica  ћирилица
16/07/2018 |  19:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Заев: Могући ванредни избори

Македонски премијер Зоран Заев није данас искључио могућност одржавања ванредних парламентарних избора уколико је то, како је рекао, неопходно за одржавање референдума којим би требало да се потврди споразум Атине и Скопља о новом имену и измјена Устава.
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net) -
Зоран Заев (Фото: tvkcn.net)

- Ако се договоримо да мотивишемо грађане да изађу на референдум како би он био успјешан, све опције су отворена па и ова - рекао је Заев.

Заев каже да је у сваком случају вриједно пажње кад опозиција захтијева изборе.

Ванредне парламентарне изборе тражи најутицајнија македонска опозиција ВМРО-ДПМНЕ, а лидер те странке Кристијан Мицкоски је јуче поручио – прво избори, па НАТО и ЕУ.

Македонија ће, како је рекао, постати чланица НАТО-а и ЕУ када се ослободи политичких транзициониста који су заузели канцеларије и кабинете, а то је могуће само кроз пријевремене парламентарне изборе.

Коментаришући наводе да руски бизнисмени подривају Македонију, Заев каже да о томе постоје полицијски извјештаји.

- Говорим о ономе што чујем и на основу извјештаја које примам - рекао је премијер и додао да је Македонија мала земља која жели пријатељство са свима, укључујући и Русију.

- Још једном морамо потврдити да за Републику Македонију нема алтернативе, изузев равноправног чланства у ЕУ и НАТО. Са те тачке гледишта, увијек ћемо имати одређену пажњу и стварно нећемо допустити мијешање страних фактора у међународне споразуме, декларације, резолуције које се примјењују у Македонији - рекао је Заев.